Kisah Enche WSW: Babak 3

Posted: September 13, 2010 in WSW
Tags: ,

Berikut ialah sedikit statistik yang aku rekod sepanjang perjalanan aku pulang ke kampung di musim perayaan. Motif utama ialah untuk mencapai misi 300km dengan separuh tangki minyak dan membuktikan yang mod kereta tidak akan memarakan minyak korang jika betul caranya.

Pada 9 September 2010.

Laluan: JB – KL
Cuaca: Siang, Panas terik
Trafik: Normal
Petrol: Shell V-Power 97
Tekanan Tayar: 31/28 psi (depan/belakang)
Aircond: ON sepanjang masa
Purata Kelajuan: 120 – 130km/h

IMAG0263 IMAG0262

Result: Half Tank = 275.3km @ 5.7L/100km

Pada 12 September 2010.

Laluan: KL – JB
Cuaca: Malam, Sejuk
Trafik: Normal
Petrol: Petronas 95
Tekanan Tayar: 33/30 psi (depan/belakang)
Aircond: ON separuh/ OFF separuh
Purata Kelajuan: 120km/h

IMAG0267 IMAG0266

Result: Lebih sikit dari Half Tank = 310.2km @ 5.5L/100km

Kesimpulan:

  1. Travel pada waktu malam & sejuk terbukti menjimatkan petrol. Bunga tayar pun sebenarnya lambat sikit nak haus sebab jalan tak panas macam siang maka geseran pun kurang sikit.
  2. Tekanan tayar juga memainkan peranan, lagi tinggi tekanan lagi ‘ringan’ kereta sebab luas permukaan tayar dengan jalan semakin kurang maka kurang lah geseran tetapi grip dan handling juga menjadi kurang memuaskan dan sedikit bumpy.
  3. Aku boleh katakan yang minyak Ron 97 lebih menjimatkan berbanding Ron 95, sebab masa aku travel siang aku follow kereta member aku (Toyota Altezza) agak kerap aku tekan sampai 140km/h. Masa travel malam aku jalan sorang-sorang dan memang aku constant 120km/h sebab kereta banyak.
  4. Cuba tengok dari segi penggunaan aircond pula, siang panas so aku bukak la aircond sepanjang masa. Tapi bila malam aku pakai aircond separuh perjalanan je sebab masa tu dah jam 2 pagi. Tau-tau lah aircond Proton macam mana, naik beku aku dibuatnya. Hasilnya, penjimatan sehingga 30km perjalanan. Itu pun aku pakai Ron 95, so kalau pakai Ron 97 mungkin ada perbezaan.

Aku sudah hampir berjaya untuk mencapai misi Half Tank 300km, mungkin dengan sedikit tweak sana sini misi ni boleh berjaya. Sekaligus membuktikan yang jika kita boleh apply The Golden Right Foot Law maka fuel efficiency  bukan lagi masalah even jika kita sudah mod engine. Sebarang komen atau pertanyaan sila ajukan tanpa segan silu.

-pen off-

Ini adalah cetakan berkomputer. Tandatangan tidak diperlukan

Advertisements
Comments
  1. […] Kisah Enche WSW: Babak 3 September 2010 5 […]

  2. Bushido says:

    Camne blh dpt cmniii..share sket mod ape broo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s