Kisah Amazing Things You Can Do With Your Android! (USB Tethering)

Posted: January 17, 2011 in Hari Ni Aku Belajar, Sesuatu untuk di kongsi bersama

Okeh.. Kali ni aku nak story sket pasal Gadjet terbaru yang baru aku kopak dari wallet aku. Sebuah telefon HTC Desire HD. Ok, kita tolak tepi dulu pasal hardware phone ni..kita sembang pasal Android dulu.

Apa itu Android? Ia ialah sebuah OS (operating system) untuk telefon bimbit yang dibangunkan oleh Google. Dalam orang lain dok sebok cerita pasal IPhone & BlackBerry, ramai yang tak sedar dengan kemampuan Android malah ada yang meletakkannya sebagai OS utk telefon kasta rendah (I’m one of them before). Tapi terima kasih kepada sahabat baik aku, Asran Abdullah telah berjaya meracun aku untuk memperolehi sebuah Android 2.2 Froyo aku sendiri. (Asran, racun ko kalah Paraquat)

Salah satu function feveret aku yang ada pada Android ini ialah, USB Tethering. Apa tu? Orang melayu cakap, sedut internet dari phone ke komputer. Hehe~

Tak percaya? Tengok video kat bawah ni. Adalah dimaklumkan bahawa Laptop Dell Latitude ATG D630 di bawah tidak disambungkan kepada mana-mana sambungan internet seperti Wireless, Broadband Dongle ataupun LAN cable. Ia hanya disambungkan kepada phone aku melalui USB cable.

Perhatian: Sebelum play video ni, kasi slow sikit volume sebab aku lupa nak slow kan volume speaker yang aku set pada maksimum sebelum recording..sorry..

Kepada yang dah memiliki Phone Android 2.2 tapi tak reti nak buat tethering ni macam mana.. Caranya ialah, sambungkan USB cable phone korang kat laptop atau PC, then select USB Tethering function pada phone. That’s all..

So amacam? Still want the IPhone or BB?

Advertisements
Comments
  1. mahir says:

    HTC yang baru keluar tu ke?

  2. Muserella says:

    Haah..tapi tak semestinya fon ni je boleh buat. Asalkan fon tu ade Android 2.2 dah boleh buat.

  3. Alex says:

    Apple iPhone can do internet tethering too, either via USB or bluetooth.

    • Muserella says:

      Dear Alex, thanks for reading..what I meant is, b4 this all of my fren thought only iPhone can do USB tethering..they don’t know what Android can offer them. Either iPhone (IOS) or Android, both are great phone..but Android is definitely for someone that trying to be different. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s