Archive for February, 2011

Supernatural adalah lifetime TV Series feveret aku! Antara sebab kenapa aku suka ialah production crews mereka sangat kreatif & tak senonoh! Setiap season & episod mesti ade selit-selit babak komedi yang LMAO! Muahaha! Kalau sesiapa yang tak pernah layan cerita ni aku jamin..korang tak kan rasa rugi & buang masa kalau nak start tengok dari Season 1 compare to mana-mana cite Korea yang ntah pape tu. Fish to Korean Series!

Season 4 Episode 6

Scene kat bawah adalah satu salingan semata-mata, they are making jokes dengan buat lips sync lagu Eye Of Tiger nyanyian kumpulan Survivor.

Sumber: Mata aku & Youtube.

-pen off-

Lyrebird (sekali baca macam Liar-Bird pon ade)

Serius tahi aku rasa burung ni sangat osem! Kalo aku ni seekor burung comfirm aku obses dengan burung ni dan mahu menjadi kekasih sepenuh masa beliau. Lyrebird adalah sejenis spesis burung yang berasal dari Australia. kelebihan dia ialah ia mampu untuk meniru apa sahaja bunyi yang ia dengar, setakat ni saintis masih gagal menentukan limit berapa jenis bunyi yang mampu dihasilkan oleh burung ni. Fuh! ni kalau cite Flinstone, mesti dah jadi door bell xpon voice recoder mudah alih burung ni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: Wikipedia & Discovery Channel.

-pen off-

Kisah Saya Pergi Perancis: Day 4

Posted: February 3, 2011 in Uncategorized

Day 4

(Tiada lagi Jet Lag)

Hohoho! Hari ni aku seperti biasa (sebab aku sangka semua seperti biasa macam hari-hari sebelumnya) Tapi aku silap, bukak je pintu Cafe Hotel..jalan dua-tiga langkah..hah! Ambek ko! Kami rupanya tengah berjalan atas ais!

Gila licin! Macam jalan pakai roller blade.. aku dah gelak-gelak dah berjalan. Sebab aku rasa kalo lumba lari dengan penguin pon comfirm aku kalah.. Takyah cita banyak! 5 minit pastu aku dah tergolek! Sakit dowh! Ciknur? Maintain lagi..masih lagi bongkak sebab tak jatuh lagi..“xpe ko tunggu je pasni..”

Dalam dok syok main ‘Roller Blade’ tu aku sempat lagi record video untuk menyatakan alasan & sebab kenapa kami lewat sampai opis. Gilak! slalu 20 minit je dah sampai..arini sejam.


Tak jauh depan tu dimana aku ketinggalan, Ciknur dihapadan.. Dia macam nak bagitau something aku plak tengah sibuk record video, aku notice kebetulan ada kereta berhenti sebelah Ciknur. Rupanya tak jauh dari situ ada sepasang atuk & nenek, laki dia terduduk atas tar..ni mesti tergolek gak nih. Orang dalam kereta tu stop suruh Ciknur gi tolong atuk tu..tapi dia plak terperangkap dengan ais tak boleh kemana-mana.So aku pergi lah ke atuk tu bersama akak yang ada dalam kete tu.

Kesian dowh atuk tu..dah ar dah tua, tergolek..kepala pon berdarah. Aduyai..memang susah nak survive kat negara yang ada 4 musim ni actually. Lepas tolong atuk tu..aku macam terfikir jap, no wonder orang yang tinggal di tempat yang ada cuaca yang ekstrem ni otak diorang agak pikap sket sebab they have to think on how to keep on surviving no matter what it takes..

Pastu aku pon macam kagum gak lah dengan budaya tegur-menegur & tolong menolong kat sini. Aku notice kalo setiap kali nak melintas tak kira laju camne pon kete tu atau aku macam jauh lagi nak sampai kat bahu jalan, tak kira kereta atau lori depa akan stop bagi laluan..pejalan kaki memang diutamakan. Aku rasa kalo kat tempat kita dah mati kene gilis tak pon kene maki. On the way jalan gi kerja ni kalo selisih sama-sama, kenal atau tak..mesti diorang tegur “Bonjour~” (selamat pagi) atau “Ca Va?” (Apo kabor?”) Kita ada buat camni setiap hari? Dan yang best..korang boleh pau rokok pada sesiapa sahaja kalo rase nak pau.. Ciknur brape kali kene pau.. At first aku macam “WTH!! Selamba lu je pau rokok tepi jalan”..tapi Ciknur cakap kat sini rokok tu macam “rokok ko rokok aku gak”.

Ini yang bagusnya kalo kita dapat berjalan pergi tempat orang & tengok budaya orang macam mana. Cuba kene ingatlah..ambil yang jernih buang yang keruh. Janganlah bawak balik perangai yang tak senonoh balik ke kampung halaman. Nak makan kaki namanya tu.. Sedikit sebanyak apa yang aku taipkan ni boleh lah dikongsikan bersama kepada member-member yang lain.

End of day 4.

Lupa nak cakap..Ciknur pon tergolek gak pas tolong atuk tu.. Muahahaha!

Kisah Saya Pergi Perancis: Day 3

Posted: February 3, 2011 in Uncategorized

Hoh! Semalam aku lupa save draft Day 3! Pastu aku fed up terus malas nak taip balik..ni baru datang balik mood naik menaip.

Day 3

Hari ini dimulakan dengan rutin yang biasa, Jet Lag (aku dah bosan) & Ciknur bangun lambat lagi (lagi aku bosan). Macam biasalah kene jalan kaki gi kerja. Admin Ast kat sini ade offer kete company, tapi tak berani aku..lain macam je nak drive kat sini. Nanti ade yang baru 1KM gerak dah eksiden. Kempunan aku nak balik Malaysia makan sambal tumis kerang. (hint untuk mama kalo tengah membaca)

Ni map perjalanan kami, Point A ialah Hotel, Point B ialah Opis..

Hari ni kami dijadualkan untuk pergi site visit kat mana ntah apa nama tempat tu aku susah benor nak menyebutnya sebab nak gi tengok macam mana depa buat Copper Shoe. Encik Fabrice cakap “kol 10:30am gerak!” Awalnye? Kedai pon baru bukak je kot? Layankan je lah..

10:30am, Kami pon kuar pintu opis..Encik Fabrice dah tunggu dah dalam kete. Mak aih terkejut aku tengok kete die.. Nissan Micra 1.2L (Manual)! Kete QC Manager? Aku tanya dia..“Second kete ko ke ni?” Dia kata, “dok aih, ni je lah kete cek..dari cek bayaq sedekah kat bank, cek lagi sanggup pakai kete ni..asal boleh jalan sudah”

Gila humble dia ni, dan aku rasa semua QC Manager kat Serimax ni memang macam ni kot? kat Malaysia, QC Manager (Izzad) Income 10k per month tapi pakai Exora M-Line je..alasan dia pon sama macam Encik Fabrice. (Tiba-tiba teringat kat Miramy dengan quote dia, “dari membazir baik simpan anta anak gi Kumon

So tanpa membuang masa kami pon gerak.. jauh gak tempat tu dalam sejam lebih baru sampai. Patut la Fabrice ajak kuar awal.. masuk hutan kuar hutan, rentas padang gandum, kuar pekan itu pekan ini baru sampai. Aku ingat macam gi Johor Jaya je dari Pasir Gudang.

Kat kilang tu kami ditunjuk macam mana Copper Shoe dibuat dari A sampai Z. Even tauke kilang tu macam tak reti nak speaking english tapi dia sedaya upaya nak entertaint kami (Best jadi client..Muahahaha!) Seb baik ada Encik Rony Basset (orang Serimax gak) jadi translator kami.

Aku pon sempat gak record video & ambik gambar berpuloh keping! Sedar tak sedar dah kol 3:00pm..time to balik. On the way balik Ciknur mintak dengan Rony nak singgah Istana Pierrefonds..cantik dowh istana ni.

Korang tengok je lah gambar kat FB aku tu..siyes kepada fans Merlin & Harry Potter korang akan teruja (especially my miramy).. Dah macam budak tadika dapat masuk Fun Fair lari sana lari sini.. aku rasa Fabrice mesti dok kutuk dalam hati “Gila jakun budak-budak nih!”.. Eleh ko turun Taman Buaya kat Melaka ar kita tengok sapa plak jakun kat sana.

Aku snap gambar sampai nak kering bateri kamera.. dah puas kat sana kami pon balik lah. Lepas tu kami pon kemas-kemas barang kat opis terus balik hotel..

Malam? takde apa yang menarik..tido je.

End of Day 3.

Fakta:

Encik Fabrice: Seorang QC Manager berbangsa Perancis yang sangat humble & baik hati. Tak kedekut ilmu, memang dia luahkan 100% masa untuk ajar kami yang sengal kat sini. Tapi dia akan menamatkan perkhidmatan di Serimax pada Marcch ini untuk melanjutkan pelajaran. Nice guy.

Encik Rony Basset: Seorang Industrial Buyer berbangsa American+Lebanon tetapi mempunyai kerakyatan Perancis. Dia pon sangat baik & sangat mahir berbahasa inggeris (aku rase the only one kot kat sini). Kalo nampak kami macam blur & bosan dia lah yang akan entertaint kami. Nice guy also.

Pierrefonds Castle: http://www.wikipedia.com (carik sendiri)

Kisah Saya Pergi Perancis: Day 2

Posted: February 1, 2011 in Uncategorized

Day 2

Awal pagi jam 4:00am mata aku dah celik..either terlebih tido dari petang tadi or Jet Lag sebab kalo tak salah aku masa tu Malaysia kol 10:00am kot? Apa aku nak buat ni? Bosan yang teramat sangat, nak online tak bole sebab sini takde WiFi mahupun LAN socket walaupun TV kat sini adalah Digital TV. (aku raselah) Sebab aku nampak perkataan DTV dekat remote control pastu kalo ade gangguan siaran dia jadi macam CD calar tu.

So nak menghilangkan rasa bosan, aku pon amik keputusan nak tinjau la permandangan kat luar tingkap. Gi la bukak tingkap..MISTAKE! Sejuk nak mampos! Tutup balik..Lame gak aku layan view kat luar tu, dengan langit yang berwarna ke-Oren-an macam sunset pastu siap ade asap kepul-kepul keluar dari chimney banggunan depan bilik aku ni. Cantik gila! Aku try gak nak snap gambar tapi kualiti kureng lah..biasalah gambar gelap.

Dalam aku dok layan blues sorang-sorang tu, tiba-tiba aku termengusik diri sendiri. Aku tak takut ke tengah pandang-pandang sekali muncul benda pelik-pelik kat tingkap tu?..huish cuak gak! Selamba je aku ni..sebab kalo kat Malaysia memang comfirm aku tak kan buat camni..gilo~ cuak kot? Tapi aku pikir gak..apa yang nak muncul? Warewolf? Bulan takde..so selamat. Edward Cullen? Aku jantan kot..lain lah kalo Vampire jambu tu Gay. Kahkahkah!

Dah letih layan tingkap aku layan TV plak. Hohoho! Siaran TV di sini pabila kanak-kanak bawah umur dah tido memang mampu membuatkan hidung korang berdarah! (if u know what i mean) Tapi time iklan je lah..time rancangan lain biasa je. So sekarang ni layan iklan lagi best..hehehe. Dalam dok layan iklan, perut pon mula terasa lapar..apa lagi Abang Brahim time! Tadah air panas kat sinki pastu rendam Kari Ayam Brahim tu then cicah dengan roti Perancis tu..layan woo.

Sedar tak sedar,jam dah kol 6:30am..aku gi lah mandi (sejuk toksah cite lah) tunaikan apa kewajiban yang patut ditunaikan, pakai baju 4 lapis hari ni sebab semalam 3 lapis tak cukup! Pastu Ciknur ketuk pintu.. “weh aku nak berak jap” Hok aloh! nak berak pon sanggup gi jalan bilik aku sebab nak bagitau nak berak! Dalam dok menunggu Ciknur dengan ‘perniagaan import export’ dia, aku packing-packing lah laptop apa sume..ler baru aku perasan beg takde. Aku lupa bawak..camne nak bawak laptop dengan charger apa sume nih? As a result pagi tu aku gi opis bawak beg plastik Econsave berisikan laptop.. (T..T)

Sepanjang perjalanan selain menjadi tumpuan kerana ‘beg’ aku yang comel tu aku boleh tengok la macam mana life orang kat sini, ye lah semalam kan sunyi je kat sini.. harini nampak orang ramai gi kerja, budak-budak pergi sekolah naik beskal, kereta sana sini (Pijot 207 tu depa sagat2 je bumper ng jalan). Wah! Sibuk gak tempat ni rupanya..

Perjalanan aku ke opis mengambil masa selama 20 minit. Pipi aku dah kebas, tak rase ape dah masa tu. Even pakai baju 4 lapis dengan sweater tebal aku still mengigil. For the first time aku sampai di Serimax Villers Cotterets.. Wah! Besar gak. Disambut mesra oleh Puan Veronique & staff-staff yang lain membuatkan aku tak rase seperti orang asing kat negara asing. Mereka sungguh peramah & nice walaupon tak semua mahir berbahasa inggeris tetapi mereka still tegur & layan kami dengan baik!

Kalau ikut plan hari ni kami sepatutnya ada training untuk buat Material Quality Control dengan Encik Fabrice. So adat masuk site orang, first of all safety induction..yang diconduct oleh Encik Brahim. Jangan terkejut, ada je orang Perancis nama Brahim..korang ingat Brahim Pendek je pakai nama tu?

Bila dah setel semua, kebetulan waktu lunch pon tiba. Lunch dulu, dan ye kami lunch di hotel so jalan kaki balik 20 minit ke hotel & sesi membekukan pipi berulang semula. Balik dari lunch kami pon sambung la training yang di plan kan. During training tu aku dah start rase tak sedap badan..macam nak demam pon ade. Sakit pale tu toksah cite..aku rase aku terkene brain freeze. Sebab kadang-kadang tu aku rase macam kaku & bodoh sekejap..xboleh nak berfikir. Kepala aku memang sejuk masa tu. Nak tunggu waktu balik terasa lambat sangat sebab aku dah cukup yakin aku ni dah nak demam (loser gile). Kol 5:00pm.. “Ciknur! Jom balik! Aku tak tahan dah ni”

Keluar dari opis aku macam terkejut gak? What the..?! Kol bape ni? Jam kol 5:00pm tapi view macam kol 7:30pm..ni kalo puasa kat sini memang syok! Kol 5:00pm dah boleh buka..kehkehkeh. By the time balik tu aku & Ciknur jumpe sekumpulan budak-budak kecik perempuan (aku rase sebaya budak2 bawah 12 tahun kot) dan mereka adalah sangat comel! Aku rase nak kidnap je buat keychain! (tiba-tiba rase diri sendiri saiko) Diorang pon pandang aku pastu senyum2..“Oh! aku pon comel gak ke?” Then baru aku teringat bukan aku yang comel..tapi beg yang aku bawak tadi yang comel. Dem!

Sampai je kat bilik aku rasa nak pengsan dah..argh! Gila sengsara camni! Baring kejap..pastu turun untuk Dinner, itupon makan xabeh..Menu petang ni adalah Sup Hijau dgn roti with cheese (appetizer), Telur dgn Bawang goreng ape ntah rasa macam kari (Main course) & Dessert buah-buahan. Partition diorang memang besar-besar. Appetizer diorang dah macam kite makan nasik saiz large kenyang dia. Ciknur selamba je habiskan semua..naik bilik aku carik ubat-ubat yang ade sume aku telan (seb baik aku bawak). Salin baju pastu terus tido!

End of Day 2.

Sedikit Facts:

Villers-Cotterets (VIC)

VIC terkenal kerana dua perkara. Iaitu sebagai tempat kelahiran Novelist terkenal Alexander Dumas, penulis karya The Three Musketeer & Count of Monte Cristo. Kejayaan dia ni sehingga hari ni buat J.R.R Tolkien, J.K Rowling & Dan Brown tu macam taik gigi dia je.

Kedua, VIC juga terkenal kerana di sini lah Ordinance of Villers Cotterets yang ditandatangani oleh King Francis I of France pada tahun 1539 , yang memaktubkan Bahasa Perancis sebagai bahasa kebangsaan di Perancis. Maka tidak hairanlah aku susah gila nak jumpe English speaking French dude kat sini.