Kisah Beruk Mat Yeh: Malaysian Bodoh Yang Memperbodohkan Diri Sendiri

Posted: March 8, 2011 in Kisah Beruk Mat Yeh, Sesuatu untuk di kongsi bersama
Tags: , , , ,

One word. Bodoh.


Serius najis mughallazah sungguh komentator video ni. Kok ye pon ko nak buat joke jangan sampai dipanggil badut. Ade ke patut ko buat perbandingan antara Land Cruiser & Myvi? Apsal ko tak buat tajuk Tukul vs Teloq? Buat malu pengguna Android’s Phone je.

Cubalah fikir sat.. bukan susah pon. Pakai phone Android, tapi function search tak tau guna. Google je lah, baca info pasal kedua-dua keta ni. (Ni khas untuk uploader video je) Orang lain aku rase tak perlu Google pon sebab they can see clear results by looking at the impact.

Mari kita buat pengiraan sket:

Perodua Myvi = 960kg (ni aku assume ia Myvi SE 1.3 Auto, model paling berat. Paling ringan, 900kg)

Toyota Land Cruiser =  2580kg (ni untuk model 2009, model yang paling banyak kat Malaysia)

Newton’s Law: F=ma

F = Force (daya)

m = Mass (berat)

a = Acceleration (pecutan)

Assume kereta ni bergerak pada kelajuan dan pecutan yang sama iaitu 80km/h dan 8ms-2 dalam masa 10 seconds.

So,

Force Myvi = 960 x 8 = 7680 Newton bersamaan 783.14 Kilogram-Force.

Force Land Cruiser = 2580 x 8 = 20640 Newton bersamaan 2104.69 Kilogram-Force.

So, sekarang 2104.69 / 783.14 = 2.68!!!!

Hambek ko! Ini bermakna Myvi tu menerima Daya yang 2.68 kali lebih besar dari Daya yang dihasilkan oleh dirinya ketika perlanggaran tadi.

Untuk memberi perbandingan yang lebih jelas & mudah difahami.

1. Ambil, Speed = Distance/ Time

Speed = 80km/h

Time = 10 seconds

So, Distance = 222.22 Meter

2. Timbang berat badan korang. Assume 70kg.

3. Darabkan dengan 2.68 = 187.6kg.

4. Bayangkan diri korang dihempap atau dilanggar objek padu seberat 187.6kg yang jatuh dari atas atau bergerak dengan kelajuan 80km/h pada jarak 222.2 Meter dari atas atau hadapan.

5. Agak2 korang hidup lagi ke tak?

Kepada komentator yang cakap: “This is Malaysian car, so stuuupidd”

Jawapan aku: Lei Mou Kaw Cho!! Shame on you!

 

-pen off-

Source: Myvi’s Spec, Land Cruiser’s Spec, Watch This Video On Youtube.

Advertisements
Comments
  1. Hahaha.. Amek Kau! Stupid Malaysian blame his Country Without Thinking!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s