Kisah Global: Kesan Bencana Japanoik Kepada Ekonomi Global.

Posted: March 14, 2011 in Uncategorized

(Untuk mengelakan salah faham, aku edit sikit content dibawah dengan link-link sumber & ayat sokongan)

Oh yes! Kali ni aku bukan nak mengarut. Tapi sedarkah korang apa yang bakal kita alami dengan apa yang dah berlaku di Japun?

Syarikat-syarikat besar di Jepun sudah mula mengenal pasti jumlah kerugian yang dialami, kebanyakan sudah mula evacuate pekerja masing-masing dan menutup kilang masing-masing.

Menurut laporan The International Herald Tribune, the impact of the earthquake on Japan’s economy remains unclear. It takes a long time for transport and distribution system can work normally.

Syarikat-syarikat cargo dilaporkan terpaksa ditutup atas sebab precaution. Antara hasil export yang bakal terjejas ialah kereta, machinery, & manufactured goods.

Permintaan minyak dijangka merosot disebabkan..”sape nak isi minyak woi?, dalam video tu banyak tunjuk kete hanyut” So aku yakin yang station petrol pun dah banyak yang musnah. Plus dengan jalan raya yang rosak. Secara tidak langsung melumpuhkan sistem pengedaran bekalan industri di sana.

So apa kesan yang bakal kita rasa kan?

  1. Kereta-kereta buatan Jepun mungkin dinaikan harga. (salesman buat bagi alasan tsunami)
  2. Sparepart kereta-kereta dari Jepun pon semakin susah nak dapat & mahal. (alasan yang sama di atas)
  3. Barangan elektronik?
  4. Tiada lagi manga-manga & anime-anime  di internet untuk satu tempoh masa yang tidak diketahui.
  5. Internet slow badak. (dah terasa pun)
  6. Kebarangkalian kita Malaysian untuk mendapat Ipad 2 lebih awal dari Jepun kemungkinan lebih tinggi.
  7. Kebarangkalian syarikat-syarikat vendor kereta untuk re-used automotive part yang direfurbish selepas banjir kemudian dipasang atau diedar ke luar Jepun.
  8. Aku akan berasa lega jika harga superbike pon jatuh..haha~
  9. 85% eksport makanan adalah dari Japs..so? Muahaha, inilah masa terbaik untuk diet. (credits to Mahir)

Ayat-ayat sokongan:

Point 1, 2 & 7:

“Toyota, the world’s top car maker, as well as Nissan and Honda, suspended production in all of their auto plants in Japan, starting yesterday.

It was uncertain when production would resume.

Car production relies on myriad parts suppliers and a network of roads and ports for efficient shipments.

Honda said the production halt would cost the company about 4000 vehicles a day.”

http://www.odt.co.nz/news/business/151762/car-appliance-prices-may-rise

http://www.engadget.com/2011/03/11/sony-subaru-and-toyota-close-factories-in-wake-of-earthquake/

Point 3:

“Sony has stopped production at six factories making magnetic heads, Blu-Ray discs and batteries. All employees have evacuated and they are safe”

“Sharp’s new LED plant in Sakai also has been shut down, according to reports”

“Panasonic’s new EV Energy plant in Sendai is said to have been destroyed and several of its employees have suffered minor injuries”

“Sanyo also reportedly implemented shut downs”

http://www.hollywoodreporter.com/news/sony-sharp-sanyo-panasonic-stop-166893

Point 4, 6, 8:

Totally it’s just a joke lah..haddoih..

Point 9:

Buletin Utama TV3

Ada banyak lagi yang boleh dituliskan tetapi agak malang kerana aku kehabisan idea untuk berfikiran negatif malam ini. Tapi jika difikirkan balik, Malaysian memang banyak bergantung & sanjung dengan setinggi-tingginya Japanoik if compare to Acheh. Yelah..Acheh don’t produced best car in the world like the Japs.

-pen off-

Source: http://bybusiness.net

Advertisements
Comments
  1. mahir comel hahahahhahha says:

    85% eksport makanan dari jepun..ohoiiiiii tadi aku dengar berita. tak tahulah makanan mentah ke atau makanan basah.. 85% ok :O

  2. mahir comel hahahahhahha says:

    minta izin quote..oh demm aku quote dulu baru minta izin..sori my bad =|

  3. azrians says:

    haaaa~ mcm bnyak buruk dari kebaikan jer bile difikir2kan lagi kesan2 yg mungkin effect kt negara kita hu3…

  4. didit says:

    hadoih aku rasa tak betul lansung. area of effect is just north-east japan je, inclding tokyo. bawah lag dari kanagawa sampai la ke okinawa xde effect mana pun, port city mcm aichi, nagoya, nagasaki n osaka bukak lagi. abg sedara aku kat tottori kata masa dia gempa tu dia tak rasa apa pn, tau pn bila tgk news..

  5. Muserella says:

    Yes! Finally a comment from who was really know the real situation there.
    To Didit I appriciated ur comment. Apa yang ditulis diatas adalah kebarangkalian sahaja. Masih terlalu awal untuk kita memberi conclusion. Lagi pun nama blog ialah ‘Masih Tidak Diketahui’.. LOL!

    Sebagai end user kita patut tahu point2 diatas sering digunakan oleh peniaga2 yang tidak bertanggung jawab untuk menaikkan harga dgn sesuka hati. I work as a person who deals with vendors that supply parts from Japan. For example some QC Tools from Mitutoyo brand. They added the lead time of delivery from 4 weeks to 8 weeks. If you want it faster, need to send by courier. That means more money. We have to take it, if not it will causing downtime to our productions.

    Sedangkan harga ikan pon melambung bila musim tengkujuh inikan tsunami melanda Jepun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s