Kisah Automotif: FAQ CamPro CPS

Posted: April 1, 2011 in Kisah Automotif, Kisah Mari Belajar, WSW
Tags:

Berikut adalah soalan-soalan yang sering ditanya kat aku…

Macam mana CPS ni berfungsi?

Apa maksud CPS?
Cam Profile Switching

Apa itu CPS?
CPS, Mivec, Vtec..semua teknologi yang sama. Valve lifting.

Apa beza?
Imagine KFC, McD & Otai Burger.. Semua ada jual burger kat kedai masing2..tapi rasa semua lain2 kan?

Kenapa CPS tak power mcm Vtec?
1. Sebab valve lifting hanya pada intake cam..Vtec ada kat intake & exhaust.
2. Sebab nak reduce cost.
3. Sebab kita duduk di Malaysia. Nothing’s cheap!

Model Proton apa yang pakai CPS?
Satria Neo, Gen-2, Waja & Exora

Bila CPS activated?
Gen-2, Waja & Exora @3.8k rpm
Satria Neo @4.4k rpm

Kenapa Satria Neo tak sama macam yang lain2?
1. Entah.. katanya revised for more aggressive driving. Cuba tanya Datuk Syed Zainal..

Kalau saya pakai CPS ni apa mod yang best untuk improve power?
NEVER! Toksah gatal2 nak mod..pasti ko akan menyesal macam aku.

Kenapa plak?
Once u start..u can’t stop! There no ending on a NA modification.. you’ll just keep losing all your hard earned money dude.

Kalau degil gak nak mod..apa nak pasang?
1. A good exhaust system + Exora Manual Gearbox
2. Go for turbo.. 7k++ end of story.
3. Lantak ko lah..

Dalam engine CPS ada VIM. Apa tu VIM?
Variable Intake Manifold

Apa fungsi VIM?
VIM switches between a long intake manifold at low RPMs and a short intake manifold at higher RPMs. According to Proton, a longer intake manifold is used at low RPMs to achieve slower air flow; this promotes better mixing with fuel. The short intake manifold allows more air in faster. This is beneficial at high RPMs.

Eh Campro IAFM pon ade VIM. Apa beza?
VIM in IAFM activated guna vacuum (mechanically)
VIM in CPS activated guna electronic (@ 4.8k rpm)

Apa jadi kalau VIM rosak atau tak berfungsi?
pada RPM tinggi (4.8k rpm above) ko akan rasa seperti memandu sebuah Buggati Veyron… 5.0L petrol per kilometer. (happened to me)

Kenapa Satria Neo CPS beza harga sampai RM9k compare to Satria Neo biasa?
Sebab dia bukan Myvi SE.

Semua fakta kat atas ni betul ke ko tipu aku?
Haah aku bohong je..Buahahahahan!

Jahanam!

-pen off-

Sumber: hasil penipuan aku..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s