Kisah Macam Mana Nak Bagi Bateri Phone Android Tahan Lama?

Posted: January 22, 2012 in Hari Ni Aku Belajar

Okeh, bulan ni genap phone Android aku umor 13 bulan. Dah lama rupanya aku pkai phone ni. Phone yang ke 5 aku pkai sepanjang aku mengenali apa itu mobile phone.

Nokia 3315 – 2003 (cicir kt Bukit Merah Laketown Resort)
Alcatel OneTouch ape ntah – 2004 to 2006.
Nokia Ngage (1st Model) – 2006 to 2009.
HTC Touch Pro – 2009  to 2011.
HTC Desire HD – 2011 to present.

I’m a person who will use my phone to the max. Selagi mana ia mampu melaksanakan tugas selagi tu aku tak kan tukar..best part aku masih simpan semua phone2 lama aku since 2004.

Phone yang aku pakai sekarang ni mempunyai screen 4.3″ yg boleh di consider as big screen lah..dan disebabkan itu battery consumption dia pon sangat lah dahsyat! Compare to day 1 masa baru-baru beli, hari ni at least 2x full charged kalau nak phone ni maintain hidup.

Satu hari aku dok baca2 wall facebook aku, then terjumpa seorang kawan yang post link pasal camne nak prolong battery life. Mula2 aku macam tak percaya sebab ayat dia ‘manual calibrating your battery’ tapi why not give a try, bukan nak rugi pong?

So cara-cara dia:

1. Full charge phone korang selama 8 jam atau lebih.

2. Kemudian, mati kan phone then charge lagi untuk sejam.

3. Matikan charger, hidupkan phone selama 2 minit. Then matikan balik.

4. Charge lagi selama sejam. Completed liao!

So at least korang memerlukan masa selama 10 jam untuk cuba method ni.

Keputusan dia, at fair usage of phone.. since jam 9:30 pagi tadi phone aku masih ada 67% of power left. (install app bateri power indicator kalau xde)

Tapi ni aku try kt phone aku lah.. tak tau plak kt phone model lain jadi ke tak. So ape2 nak kene cuba dulu..bye!

-pen off-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s