Kisah Macam Mana Nak Servis Filter Aircond Mitsubishi Mirage 2012.

Posted: February 5, 2013 in Kisah Automotif
Tags: , , , , ,

Dah lama aku tak post mengenai DIY pasal kereta.. atas dasar syok sendiri, just follow the steps below.

1. Cari lokasi filter aircond, iaitu dekat belakang glove box compartment. Bukak glove box, tengok betul-betul dekat belakang ‘laci’ tu. Korang akan nampak benda ni..

IMAG1148 1

2. Slowly, tanggal clip penutup cover filter aircond. Filter warna putih.

IMAG1145 1

3. Slowly, keluarkan filter tu. Hati-hati sebab filter ni diperbuat dari paper elements. Kalau ganas-ganas nanti koyak, padan muka korang.

IMAG1142 1

4. Dah keluarkan filter, korang boleh la bersihkan filter tu dengan vacuum cleaner ke, ketuk2 sikit kasi buang habuk. Kat bawah ialah hasil tangkapan filter dari kereta bini aku.

IMAG1143 1

Kepada yang nak lebih umphh! boleh la sembur sikir filter ni dengan perfume, baru shedap angin yg keluar nanti.

Tapi ingat, do everything at your own risk! Aku takkan bertanggung jawab jika ada kerosakan berlaku.

Kelebihan buat kerja ni:

1. Jimat

2. Aircond sejuk je sebab rintangan dah kurang, so kalau yang pakai aircond auto means lagi cepat la cabin tu sejuk & blower boleh back to normal speed secepat yang mungkin.

3. Tiada bau busuk yg keluar dari aircond.

p/s: Since I post the same DIY processes on my old Neo, I have received countless PM asking the cost of aircond servicing on a countless type of cars. Guys, I’m just a guy who syok sendiri doing this things at home, not a mechanic. So I would advice you to seek for a professional mechanics if you do have any technical inquiries regarding your cars. This entry are just for self satisfaction &  weekend time passer. Haha..

-pen off-

Advertisements
Comments
  1. mirage says:

    Hi, I am a fresh graduate and Im planning to buy mirage cvt model. Boleh x explain explain sikit pasal kereta ni?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s