Archive for March, 2013

Kisah Kami ke Kuching 2013

Posted: March 31, 2013 in Uncategorized

Disebabkan aku dah sampai level Ultra Malas maka entry kali ini dikarang oleh Miramy Adnan, my beloved wife.

Ramai yang bertanya kepada kami, “Hah korang gi Kuching? Ape je ade kat Kuching?”

Day 1

Early check in @11am (tune hotel)
Lunch @Pak Amit Cafe (mee kolok n teh c special) 
Singgah muzium 3 beradik (entologi, art & natural history)
Singgah Menara Civic tgk Kuching city scenery (free entrance. Tkejut mak!)
Usha2 brg @kuching waterfront bazaar, main bazaar street (aim kedai dulu), little india (mcm petaling street je) & plaza merdeka (soping mall)
Blk hotel rehat2 etc.
Dinner @my village barok (ayam penyet bakar)

Day 2

Breakfast @kopi o corner (laksa srwk sedap gile!)
Sarawak culture village (7rumah)
Persembahan budaya (best!)
Lunch @restoran budaya svc (amik set mknn local srwk)
Smbg jln di svc (nk lengkapkn passport)
Sggh cat muzium (tshirt sini lg murah oi!)
Blk hotel rehat2 etc.
Dinner @tumis (ns goreng tumis sodap, tp tukang amik order nye pekak sikit. Epi xdpt2 ayam solo smp ke akhirnya, last2 tokey kedai belanje je apa yg aku mkn)
Night walk at kuching waterfront (byk org jual sobenir ms ni, murah dr hrga kedai2 kt main bazaar)

Day 3

Breakfast @kopi o corner lg
Ke kg. Boyan – Misi pcarian terubuk masin & famous kek lapis srwk (dayang salhah) cadbury cheese sedap oi!
Visit sweethearts (org utan) of Matang @matang wildlife centre (scary hutannye dah org tu warn awal2 org utan ada yg dilepaskn)
Lunch @sugarbun local fastfood (nasi savory lemak berkrim!)
Lepak bilik rehat2, tggu ptg
Naik river cruise tgk sunset smbl melantak kek lapis buffet n orange juice smp kembong
Sovenir hunting @main bazaar street
Dinner @top spot (kedai ABC) butter prawn nye waaallaaahh!

Day 4

Breakfast @kopi o corner lg
Sggh medan niaga satok (cr tebaloi, midin, srwk local food etc)
Blk hotel packing brg
Rehat2 smbil tggu late check out @2pm
Naik penambang perahu ke kg.boyan (wajib try katanye)
Lunch @foodcourt kg. Boyan
Sggh ke tugu Kuching.. amik gmbo tanda Hani wuzz ere..
Last pit stop – Jong’s crocodile farm
Blk airport pulangkan rental car
Dinner @only mee airport
Departure to jb (7:35pm)

Miramy Adnan

Advertisements