Archive for the ‘Global’ Category

Hi all,

Arini sbg visiting doctor writer, aku nk share trip kami di KK baru2 ni. This gonna be a loooooonnnnggggggg post. So, kalo rajen baca lah smp abis.

Kami pg KK on 9th-12th Jan 2013.

Day 1: Arrival @8:25pm

Since kami smp mlm, tggu keta sewa sampai lg sume, so tak larat nk menyinggah mane2 arini. Dinner pon in-flight meal by AA. Plus, 1/2 day punye penat keje td tak hilang lg.

1st info: Kami cari keta sewa kt mudah.com (Viva). Mula2 dia offer rm90/day. Tp kami minta diskaun (terer plak tetiba si hapipi tu tawar menawar) same org tu sbb 1st day kami dah smp mlm, last day pon xsampai 24jam, kami minta rm270 je spnjg berada kt sane. Org tu pon kate, ON! Dia akan anta and amik keta kt airport, so if korg dtg sini, korg kena ade GPS or Google Map or Waze. No tel org tu: 016-8407102 (namanye si hapipi tak igt, pasal dia save as “Keta sewa KK”, pastu dia pggl org tu Bro aje). Tips: Selalu beringat, kalo ada sewa keta, kalo si owner tnye “stay hotel mane?”, jgn jujur sgt, ckp je hotel lain. Ini bukan kalo uols pg KK je, pg mane2 jelah pon. Takut2 la ade yg xjujur, mlm2 dia pg dtg hotel, bwk kunci spare bwk lari kereta sendiri, korg yg kena tanggung.

2nd info: Kami stay kt Tune. Ade org xberapa prefer Tune sbb sempit. So far, kitorg ok je tune sbb mmg jd tmpt tido, rehat and mandi je. TV pon kami tak amik. Ok, here’s the tips: Kalo korg nk stay Tune, book tru online siap2 sbb far far far lebih murah dr walk-in (diakui sendiri oleh reception Tune “potong kepala” katanye). Tp kalo xnk Tune xpe, kami suggest korg dtg sini dok je kt hotel2 yg attached dgn 1Borneo ni. sonang. Ade 4 hotel kt 1borneo, salah satunye Tune. lg 3 tu korg google lah sbb tak igt aku.

Day 2: Ke Kundasang

1. Breakfast @Fook Yuen’s Gaya Street. Ni bukan2 saje terjah, I study dulu ok. Nak pg mkn mane kt KK. Dijamin halal. Signbod halal pon sebosa alam, tak nmpk tak taulah nk kate. Tips: kalo nk senang, nnt parking kt Menara Jubilee je. Fook Yuen kt Ground Floor dia. Mula2 smp, mcm er tak reti ah nk order cane sume, tp I mmg jenis xtau tnye. So cara order: Korg amik je ape2 nk mkn, kalo benda yg korg nk mkn xde kt situ (cth roti kawen), korg leh order kt cashier, air pon order kt cashier. Nnt dah byr, korg menepek la dpn tmpt amik air tu. MUST TRY: DIMSUM, ROTI KAWEN, KOPI TARIK (AIS), KUEWTIAO GORENG (mula2 tak amik pon sbb nmpk dull je, tp sbb sume org amik mkn tu, kami pon amik – don’t judge a book by its cover)

2. Menuju ke Kundasang. Odw, korg akan jumpa rumah terbalik on ur left, tp weols decided nk teruskan perjalanan ke Kundasang. Rumah terbalik tu esok aje. Tips: Agk2 dah mula smp kt mendaki bukit, kalo tak hujan, xde lori di hadapan, buka lah tingkap kenderaan anda, nikmatilah udara yg fifteen so fresh so clean, hijau2, kabus, bunyi unggas di hutan (fresh air kan, jimat myk sikit mendaki bukit). kami tapau roti kawen n dimsum kt Fook Yuen pasal sedap sgt. Tp kalo uols nk lunch kt Kundasang, aku dah buat study awl2, korg boleh la try Restoran Hidayah (berdepan dgn restoran intan)

pemandangan kundasang

3. Visit Desa Cattle Dairy Farm. Before check in hotel, singgah tgk lombu susu kt sini dulu. Ini tempat org panggil NZ Msia. Uols mesti dah tgk kan gamba2 Iols yg byk upload aritu kan. Masuk sini: RM4/adult. Kami amik kira adult ticket je spjg kt KK ni, pasal Hani kecik lg bwh 3thn, so kompem sume entrance pon free. MUST DO: CAMWHORE, BG ANAK KAMBING & ANAK LEMBU MKN RUMPUT & MINOM SUSU, TGK PROSES PERAHAN SUSU LEMBU (between 2-3pm). Mesti korg rs teruja tgk lembu tu cukup masa, dia beratur ramai2 nk perah susu. Lembu pon pandai Q, kesian kt segelintir manusia yg aggp beratur itu buang masa. MUST TRY: FRESH MILK (BOTH ORI & CHOC FLAVOR). Aku suka yg choc, sbb manis nye acceptable, bukan potong kaki mcm selalu ade kt supermarket tu. Sape yg berani jiwa kental, boleh la minom yg Ori, sbb rasanya mcm minom direct dr lembu susu itu.

nz

4. Check-in Kinabalu Pine Resort. View hotel ni mmg cantik tertarik debomb. Kalo rs kaya lebih, boleh la kot pg Mt.Kinabalu Resort n Spa tu, tp utk org yg ade2 mcm kami, sini kira affordable lah. Kami mmg recommend uols kalo dtg sini stay kt hotel ni. Sbb dia view best, affordable, luar bilik cantik, tak batu semata2 (mcm hotel2 tggi lain), in-house hotel dijamin halal, Wifi laju gile. TIPS: Tlgla jgn walk-in, sbb hotel ni sentiasa penoh. Aku book hotel ni tru Agoda je. sng. hanya click di hujung jari.

biliktyperoom pineresort rabbit house

5. Dinner @Restoran Intan. Org semenanjung kalo dtg sini, kebanyakkannye mesti dinner sini. So, iols pon pg la jugak. Okaylah, mknnnye not bad. Sedap jugak, ade perasaan. Kami order Ns Goreng Kampong telur mata, Soto campur, Air panas (sbb sane sejuk malam): Kopi 2, Air Bandung: RM19. Before balik bilik, kami tapau Sayap (Ciken Wing Madu) sblh restoran tu. Kwn aku (local), kalo dtg Kundasang, sila silalah mkn ciken wing nye. Pas mkn xde p mane2 dah, sbb area situ dah xde ape, mcm mlm je. Benar org ckp, smp Kundasang, jgn mengharapkan night life, sbb tu dieorg suh enjoy kesejukan mlm di balcony bilik. Kalo ade pon gerai yg msh bukak, gerai2 jual sayur n buah2an, tepi jalan tu.

End of 2nd night. Tak berjalan byk kt Kundasang pasal penat, mula2 smp KK tak biasa jalan, byk ditipu Waze and Kundasang boleh tahan jauhnya.

Day 3: Return to KK

1. Hapipi bangun awal gile. Kompiden nk tgk sunrise, tp xnmpk pon. Agknye dah tutup sama itu Mt. Kinabalu. Huiiiii, tp mlm tido merengkot. sejukkk ooiiiii. Kami breaksfast @ in-house restaurant je. Okaylah, mcm breakfast pg kt umah, ade ns goreng, telur dadar, sosej, roti, buah.. jgnla expect yg bergerai2 bagai mcm kt Hotel Sunway Pyramid tower tu kan. Lepas tu kami sightseeing and breathtaking keindahan alam di sekitar hotel. Tgk Mt.Kinabalu pagi2 buta, 1 word: AMAZING. Pastu ade  rabbit house! wait, jgn esaited sgt. Ade 3 ketol je pon rabbitnye. LOL

2. Check out, sebelum balik KK, kami singgah ke Kundasang War Memorial. RM2/adult. Sini ade 3 jenis taman. Borneo/Australian/English Garden. Nnt kt atas tu, boleh nmpk town Kundasang.

kundasang war memorial

3. Singgah Singgah Rumah Terbalik. Rm10/adult. Ok, sini korg boleh amik gmba luar rumah je, dlm rumah xboleh amik. nnt kena denda rm100/photo selain gmba akan dipadam. So, sekali masuk 15 org je dlm umah tu. Dah mcm tour jugak, nnt dia explain la cerita dlm umah tu. Pastu lunch @Mango Garden Restaurant (next to Rumah terbalik je) Qi hensem (jjcm) dah smp sini pon. Hahaha. Local cuisine under 1 roof. Tp syg, byk signature dish yg abis b4 pukul 1pm. Order jela pape yg tinggal, tp semuanya sedap sedap. MUST TRY: WATAN HOR FUN, DAENG KINABALU & CASATA. Sebelum smp KK town, kononnya nk try mkn Lokan Bakar, Kelapa Bakar & Kelapa Jelly (yg lain drpd yg lain kt Semenanjung tu) kt Jln Sulaman, tp I pg cari2 review – ade cleanliness issue, ade yg mkn jelly dah rs len mcm, ade yg kena tipu ms byr, so, weols cancel jela. Tp kalo uols xkisah, pg jelah. nnt kalo sodap betul bgtau eh? next time kami pergi terjah jugak lah.

rumahterbalik mango garden

4. Mengganas di 4 Pasar: Pasar Kraftangan, Pasar Ikan Masin, Pasar Seafood & Pasar Malam Sinsuran. Mula2 kami pg Pasar Kraftangan, sini mmg mahaii oiii. Berbaloi pg kalo nk beli kraftangan yg unik2, seni2 tu lah. Sini fridge magnet (rm10/3), tp kalo rajin tnye kt setiap kedai mcm aku ni, dptlah FM rm10/4. Itu pon puas aku tawar menawar, kalo beli byk nk sekian  harga, tp ternyata mereka ini mmg peniaga berjiwa kental. Byk lg mat saleh mampu beli. Sini byk gelang mutiara air masin, which is mahal sikit lah hrganya compared to gelang mutiara yg jual kt psr mlm sinsuran tu. Kemudian, kami bergerak ke psr ikan masin plak, beli ikan bilis, udang kering, kopok sotong etc. Okay, sini uols jgn terkejut tgk hrga atas plastic dah siap2 packing tu – mebi itu utk foreigner kot? atas plastic letak RM43 utk stgh kilo, tp bila kita tnye. RM15 je.huiiiii, geram uols tgk ikan bilis yg cantik2 iteww. TIPS:  Ade kedai yg korg boleh minta dia re-pack. cthnye korg nk beli 1/2kilo je, tp nk buat sobenir utk 3org (home, mommy, mommy in law misalnye), korg boleh mintak org tu re-pack 3 plastic. Tak sume kedai ok. Cari lah kalo rajen.

5. Penat ah. Singgah minom kelapa jap pasal pasar seafood mkn2 tu start from 5pm. Tunggu punya tunggu, agak2 meja sume dah setup, bergegas pg ke area yg jual2 seafood bakor tu. Kami kebetulan je pg gerai no.5, pasal dia bukak plg awal. Sangka kami, gerainye ramai sbb dia bukak awal, rupanya yg local pon suka mkn situ sbb sedap (overheard perbualan depa yg bwk tourist dr smenanjung). Kat sini pestaim weols mkn itu rumpai laut and collagen, rupa tak pyh cerita, tp rs dia. uiiiiii, sedap jugak. penambah selera katanye. Dia mcm belacan/budu/cencalok/sambal daun versi org sane. So, kalo korg dtg sini. Cari kedai NO.5 Ok. tgk betul2 sbb papan tandanye cenonet aje. Dia punya kuah asam, dia punya rempah cili seafood bakor nye tu, taste puuuurrrfeeeccttt (utk sy yg bambam ni). MUST TRY: KERABU RUMPAI LAUT & COLLAGEN

6. Pasar Malam Sinsuran (start pukul 5pm above) Lepas dinner, kami terus p sini. Kt sini worth utk beli FM, keychain, gelang2 mutiara, brooch dan seumpamanya. Kalo korg jd 1st customer mereka, selalu nye boleh tekan sikit lah diskaun tu pasal dia akan bg special price (Org bandung kate, pecah telur). Boleh plak la kan Hani poop plak sini. terpksa la I cr toilet (boleh tahan bersih toilet awam kt psr mlm sinsuran tu). Huiii, yg buat haku hangin, ms flush jamban tu, boleh plak air jamban terlampau deras smp tercurah2 kt seluar jeans I. dem, geli siot. So, berhati2 ok kalo terguna jamban situ.

7. Window shopping @1Borneo hypermall (saje buang masa since hotel dah attached dgn mall ni kan). Kebetulan ms dtg sini ade pesta buku Popular, so dpt la beli 1 buku kucing utk si Hani. Iols suka betul pg kedai Kaison. sbb dia best dan MURAH. kedai kaison tu mcm kedai..erm, taktau nk explain. dtg sini ajelah ok? hahahahaha. Si hapipi pg borong paper clip yg warna warni tu, ngan magnetic clip. Nk bg Hani belajar kenal warna (tiru style blogger yg dah jd viral kt pesbuk baru2 ini)

cat book

End of 3rd night – pasai Hani pon dah tertidur dlm stroller sambil pegang chupa chup.

Day 4 – Departure

1. Pagi2 lagi dah kua. Nak pg Gaya Street, Sunday Market (start from 6am-1pm). Tips: Park keta kt Wisma Jubilee tu aje sng. Cis, Gaya Street ni lg best dr pasar malam sinsuran. Tp nk buat cane, aku dah pokai since semalam ms mengganas kt Pasar 4 Beradik tu. Sini aku beli err cincin? (sbb dia comel bentuk ribbon, okbye), sejenis pencil (sbb nk kasi hani dok ontok2 (duduk diam2 bhs ruminye)), adelah sikit dompet kecil2, penambah2 FM n keychain, gelang mutiara (ceh td kata dah pokai smlm? ATM dekat ajo).

2. Breakfast @Kedai Kopi Kak Tini. Dia dekat dgn Monumen ape ntah, tp still dlm kwsn Gaya Street Sunday Market tu. Kami smp sini pukul 9am. Kedai ni sgt terkenal dgn ns kuning nye, sotonye and pisang gorengnye (ade kata plg sodap kt KK). Tp smp2 ns kuning dah abis, pisang goreng xde. Rupa2nya, kata kwn sy, Cinoi itu, ns kuning kalo nk, kena dtg at 7am sbb by 730 dah abis. Pisang goreng plak kul 3pm. Huhuhu. tpksa la kami mkn soto aje. Sedappp jugakk (ah, bak kata ayah den.. kau ni kalo tang mkn, apo yo yg tak sodap). Pastu ade mamat jual pau. Tnye dia pau ape ade, pau kicap, pau pandan, pau kaya, etc.. Aku cam, haaaahh?? pau kicap? Pastu dia kata oh, pau kicap itu pau kari ayam. hehehe. So, kt sini: MUST TRY: SOTO, NS KUNING & PISANG GORENG (walaupon xdpt rs, aku rs mesti sedap sbb sold out awal sgt)

3. Sblm memulakan xtvt seterusnya, kami tapau dimsum kt Fook Yuen siap2 utk lunch. Mula2 plan nk lunch kt Restoran Masakan Sedap (Qi dah pg sini jugak), tp hapipi kata nk tapau dimsum utk mkn2 saje, I tak boleh tahan jugak. I tapau byk2 pastu nk cover line, I kate ok xpyh lunch. lunch dinsum je. Mula2 kami pg kt Green Connection Aquarium, pastu cam sunyiiii je. Tak jadi masuk. Pastu dah smp baru terpikir nk tgk tripAdvisor, review dia teruk sgt. So, kami cancel je. Teruskan perjalan pg KK City Waterfront Boardwalk. Xde ape pon, cuma laut view. N ade kedai Hard Rock Shop KK style cabin shop. Kedai ni sementara je katanye, sbb menunggu shopping mall baru tgh dlm pembinaan kt sebelahnye tu. Dia ckp nnt mall tu dah siap, baru ade Hard Rock Café skali, mengadap laut view. Kalo xde aral melintang, end of this year siap la kot.

dinsum kkwaterfront

4. Sightseeing @Jesselton Point. So, sape2 nk pg island hoping, or scuba diving or xtvt kepulauan, mmg sini lah tempatnye. Tp weols tak pg pulau pon, saje2 tgk org memancing. Heh and tgk gamba2 lama Jesselton Point dulu2.

jesselton point

5. Nak buang masa lg, kami pg Centre Point KK plak. Si Hapipi nk pg cari kedai Gundam. ceh, tgh melancong pon masih memikirkan toys. Sini kalo di Kolumpo, namenye Sg.Wang Plaza. Sekian.

6. Dah penat jalan (sbb hapipi pg parking kt Asia City), kemudian berjalan kaki ke KK City Waterfront tu, kendian pg ke Centre point plak…fuiiiiiii…. penat, td cincin yg I beli, elok2 ketat, terus longgar. (org KK je tau kejauhan itu). cincin jela longgar, yg seluar jeans xde lak rs mcm dah loose. Kami terus balik ke Tune. sblm smp bilik, singgah lg 1Borneo, pasal aku nk repeat beli brg kt Kaison (sbb dia best dan MURAH – td dah ckp kan?). Kemudian, balik bilik, kemas2 brg.. rehat2..check out hotel by 630pm. Tips: Road traffic di KK adelah diluar jangkaan, jd advisenye jika kamu mau catch flight, sila la keluar lebih awal.

7. Dinner kt airport je sbb Hani pon dah tido. Dinner kt kepci je sbb tu je pilihan yg ado. Pastu mkn tak abis. Aku soh hapipi pg mintak plastic kt cashier dpn (td ms beli mkn, aku yg p belikan). Aku ckp kt dia, pg yg cashier tgh, budak tu mmg baik n ramah. LOL! hapipi bwk plastic n kotak muka sambil merah2 sbb cashier tu ramai2 serbu dia tnye “abg nk mkn ape, ayam ape?”. Dia ckp, padan la awk kata baik2 ramah2, cashier lelaki tu pkai lipstic (hmm paham2 ajelah ye), terus serbu sy. Hmm, nk kate dia kacak lettew. Okay, ms utk pulang ke Tanah pencarian rejeki.

End of our KK trip story. Hah. penat tak baca? hahahahahaha. Tahniah kerana anda Berjaya baca smp habis.

Kesimpulannye, KK mmg terlalu byk sgt point of interest. So advise aku, kalo uols nk ke sini, plan properly ur trip. Kalo rs nk hiking, focus to hiking. Kalo nk ke pulau, focus ke pulau. Kalo nk tgk wildlife and nature, focus ke situ je. Kalo nk tau perihal sejarah, focus ke sejarah. Kalo nk soping, focus ke shopping paradise nye. Kalo nk mkn2, focus ke makan2 point yg tak terkira itu. Kalo nk buat semua in one shot, rasanye uols kena dok Sabah sebulan. Baru dpt cover sume. ok?

Sekian, update blog ini yg setahun sekali,

Miramy Adnan

Advertisements

First of all, thanks a lot to all my fellow readers even ada antara korang semua memang aku tak kenal. Still, thanks a lot.

Okay, hari ni wa nak share sikit stats yang aku berjaya collect dari apps WordPress for Android ni.

Total views since Day 1 (July 2010): 5262 views!

Top 5 referres:
1. Facebook
2. Google Search
3. Baik Punya.com (huh?)
4. Twitter
5. SatriaNeoClub.com

Most search terms:
1. Servis aircond,
2. Repair aircond,
3. Tips cuci kereta

Kesimpulan:
Muahaha! Aku rase pasni aku nak bukak blog pasal servis aircond lah. Rupanya org view blog ni sebab nak servis aircond je..

Tapi tak kisah la, sebab dari aircond jugak org akan view post2 yang lain..lagi pon steps cuci filter aircond tu pon aku belajar dari orang lain & memang patut pon kita kene share balik. Sharing is caring..

So, target tahun 2012 aku nak bagi angka views cecah 10,000! Tapi ini tak bermakna aku akan spam post rubbish sebab nak kejar views.. biar orang dtg sebab kualiti bukan kuantiti. #emo sebab terlalu ramai mereka yang tiru gaya Obefiend sebab nak blog depa ‘laku’. They writes for fame and not for self satisfaction. Find your own identity, it’s what readers looking for.

Menulis entry kali ini membuatkan aku berfikir panjang sebelum aku klik button post. Sebab dengan mengepost entry ni maka jatuh lah saham wa yang bernilai dua puloh lima dirham! Haha! (mampos kalo bini aku baca ni)

OK macam ni lah, dipendekkan cerita tanggal 16 September 2011 yang lalu sebagai anak Malaysia yang patriotik aku melafazkan akad nikah dihadapan Pak Mertua aku a.k.a Haji Nan sebanyak 3 kali lafaz pada jam 8:30 malam. (3? ada aku kesah?) Maka disaat itu sah lah aku menjadi suami kepada isteri aku, Puan Miramy a.k.a my cute fat wife!

Hangpa nak gelak hangpa gelak lah..yang dah kawen tau la macam mana rasa dok atas bantal kecik masa nak angkat nikah tu. Masa tu kalo ade orang tampor muka korang laju-laju pon dah tak rase ape.

Selesai acara angkat nikah, maka sampai acara batal air solat. (aku skip la acara2 lain). The moment I’ve been waiting for..peluang ini hanya datang sekali sahaja seumur hidup melainkan korang ada pasang niat nak nikah 4 kali. Semua tau pas sarung cincin kan masa tu kita semua akan menggedikkan diri utk mencium dahi isteri dengan penuh kelembutan dan dalam masa yang sama menahan muka yang penuh kerakusan sambil melihat jam alahai baru kol 9 ke?

Masa tu jugak abang photographer Encik Azam cakap, ok pi..cium tu hold lama sket nak shot gambar nih..aku pon apa lagi..mmwwaahhhhh! Hold lama2..dan tetiba muka Miramy berubah serta merta dari penuh keayuan menjadi berkedut menahan siksa! Ya..sebelum datang nikah aku dah pekena nasik & petai kaw kaw! Hahaha..Ambek kau Miramy!

But well deep in my heart, I love you Miramy.. lain kali kalo kawen lagi dengan orang lain saya tak buat dah ek?

                   DSC_4272-picsay

Credits untuk jurugambar kami: Bro Azam Hashim, http://blog.azamhashim.com/

-pen off-

image

Aku akui memang lama gila kot aku tak update blog & post ape2 kat RU.

Serius tahik aku sibuk manjang, laptop pon dah xde, rumah plak xde internet so what can I do?

Pakai phone je lah..

Tapi draft post memang banyak & lama gila bersarang dalan kepala hotak aku ni. Ade banyak yang aku nak share dengan korang seperti wedding wa, trip to Krabi, new WSW version 2.1 liao..haha! Banyak lagi lah.. so tunggu je..

-pen off liao-

Bukan Malaysia je ade 1Malaysia, hantu pon ade etnik mereka sendiri. Aku yakin terutamanya mereka yang dilahirkan pada zaman 80-an sudah tentu mengenali semua Vampire kt bawah.

Malay Vampire (Puntianak/Kuntilanak)

Tergolong dalam kumpulan hantu yang paling popular dalam masyarakat Melayu. Same old shit, perempuan, hodoh, rambut panjang, mata merah, mati sebab bersalin…bla bla bla. No need to explain more.

(Jangan tanya kenapa aku letak gambar Maya Karin dan bukannya real Puntianak. Jawapan dia ialah aku cuak sebab skarang dah lewat malam & aku dok sorang, end of story.)

Chinese Vampire (Jiang Shi)

One of my favourite! The Hopping Chinese Vampire. Ini lah Vampire yang paling seronok ditonton waktu kecik dulu! Bukan sekadar menyeramkan, Vampire ni juga ialah Part-Time Comedian+Martial Artist. Sebab dia lawak & pandai berkungfu! Sami yang nak meng-exorcist-kan dia pun perlu mahir berkungfu secara serius.

Indian Vampire ( BrahmarākŞhasa)

Seriusly, bukan niat aku nak troll Indian Vampire, tapi maklumat mengenai mereka memang sangat lah sedikit. Ini mungkin kerana kita kurang didedahkan dengan unsur-unsur tahyul masyarakat India di TV3 mahupun Astro B4U. The only Indian Ghost yang aku kenal ialah Hantu Gelimat! So sesiapa ada info pasal Indian Vampire silalah share dengan aku.

Western Vampire (Edward Cullen)

Disebabkan terdapat ramai expat dari negara barat yang bekerja di Malaysia, maka apa salahnya kita selitkan Vampire depa kat sini. Takut nanti kekecikan hati pula pun~

-pen off-

Aku bajet selain dari mengutuk mesti ramai lagi yang tak tau apa tu Body Control Module (BCM) yg ade kt Exora. Yelah, bak kata si bijak pandai Malaysian pandai design & buat lampu kete je.

Apa itu BCM?

BCM ialah satu modul yang mengintegrasikan semua fungsi (basic/standard) kawalan elektronik kenderaan dalam satu sistem.

Mari kita lihat satu persatu apa yang ada dalam BCM Exora:

1. Immobilizer System – Kunci transmitter yang sah sahaja dapat menghidupkan enjin Exora. Terdapat alat penerima (receiver) khas di dalam silinder kunci kenderaan. (Ciri ini juga terdapat dalam model-model lain.)

2. Transmitter Battery Indicator – Penunjuk aras bateri transmitter terdapat pada panel meter untuk kemudahan pemandu mengetahui kadar kekuatan bateri transmitter.

3. Vehicle Search – Tekan butang “Lock” sebanyak 2 kali, dan semua lampu signal akan berkelip 3 kali beserta bunyi “Beep” akan kedengaran untuk membantu mengesan lokasi kenderaan anda. (Sesuai untuk mereka yang selalu lupa mana parking kereta, pastu kecoh kata kete hilang)

4. Driver Door Unlock – Untuk membuka kunci pintu pemandu dahulu diikuti pintu-pintu yang lain. (Mungkin sesuai untuk mereka yang ada anak-anak kecik kot)

5. Actuator Heat Protection – Punat pintu akan terhalang secara automatik selepas suis kunci dibuka/tutup sebanyak 30 kali secara berterusan. Ia akan kembali normal selepas 20 saat. (Sistem anti-pencuri, macam kita salah key in password kt windows log on screen)

6. Vehicle Door Ajar Reminder – Untuk pintu upemandu & penumpang  yang tidak ditutp dengan sempurna, ‘Door Actuator’ akan terbuka semula apabila transmitter digunakan untuk mengunci tanpa bunyi amaran “Beep”. Untuk pintu belakang (bonet) & hood enjin yang tidak ditutp dengan sempurna pada masa transmitter di tekan (lock), akan kedengaran bunyi “Beep” sebanyak 5 kali dan kenderaan akan dikunci semula secara automatik selepas 10 saat.

7. Alarm History – Simbol pintu renggang (Door Ajar Indicator) akan berkelip-kelip pada panel meter untuk menunjukkan bahawa terdapat cubaan pencerobohan pada pintu-pintu, bonet & hood.

8. Courtesy Room Lamp – Lampu enjin akan menyala selama 30 saat selepas enjin dimatikan. (Ni stendet dah skang)

9. Room Lamp Auto Dimming – Keterangan lampu dalaman kereta akan bertambah atau berkurangan secara automatik berdasarkan kecerahan kawasan.

10. Battery Saver – Kesemua lampu kabin yang dibiarkan menyala untuk tempoh yang lama akan terpadam secara automatik selepas beroperasi lebih dari 20 minit.

11. Follow Home Lamp – Lampu hadapan kereta akan menyala selama 30 saat untuk membantu pemandu membuka kunci rumah dalam kegelapan pada waktu malam. Suis lampu perlulah dihidupkan kemudian dimatikan serta merta dalam tempoh 10 minit selepas enjin dimatikan.

12. Intermittent Wiper – Kelajuan selaan motor wiper dapat diprogram dari 2 – 25 saat. (Default: 4.5 saat)

13. Drip Wiping – Secara Automatik akan mengelap lelehan air yang berlebihan sebanyak sekali dalam masa 5 saat sekiranya pencuci cermin digunakan.

14. Auto Rear Wiper – Wiper cermin belakang akan berfungsi secara automatik apabila gear undur diaktifkan. (Aku tak pasti samada air pembersih cermin akan keluar sekali ke tak, sebab mengaktifkan wiper pada cermin yg panas & kering akan merosakkan wiper)

15. Speed Sensitive Wiper Operation – Kelajuan wiper akan berkurangan secara langsung apabila kelajuan kenderaan juga berkurang atau berhenti pada lampu isyarat. Ini membantu memanjangkan jangka hayat wiper.

16. Hazard Deceleration – Lampu kecemasan akan menyala sekiranya terdapat aktiviti brek mengejut atau kecemasan apabila kenderaan bergerak lebih dari 96km/h. (Really helpful in highway. Aku kene buat secara manual)

17. Lane Changing Assist – Dengan hanya sekali sentuhan ringan pada suis signal, lampu signal akan menyala sebanyak 3 kali. (Sesuai untuk pemandu-pemandu di Pasir Gudang & kaki Wangan atas highway)

18. Crash Unlock – Sekiranya berlaku kemalangan sehingga menyebabkan beg udara diaktifkan, kesemua kunci pintu akan terbuka & lampu kecemasan akan diaktifan secara automatik.

19. Speed Auto Lock – Pintu akan terkunci secara automatik sekiranya kenderaan bergerak pada kelajuan 20km/h. Bunyi “Beep” akan kedengaran sekiranya pintu tidak ditutup dengan rapat pada kelajuan 7km/h.

20. Auto Door Unlock – Semua kunci pintu hanya akan terbuka apabila kunci ditarik keluar daripada silinder kunci. Kesemua pintu tidak boleh dikunci sekiranya pintu hadapan tidak ditutup sepenuhnya.

Kalo ade yang cakap, eleh semua ni BMW dah ade 20 tahun lepas.. jelaslah minda korang lagi mundur dari Malaysian pada tahun 2011. Kalo teknologi ni ada pada Proton 20 tahun lepas, korang mampu ke nak beli?

(Nak dapat Besi S355K2 untuk buat Subsea Structure nak support local Oil & Gas industry pon kita kene import dari Singapura.. Negara kita masih lagi dalam fasa membangun, give ‘her’ chances!)

-pen off-

Day 1,

Aku memulakan perjalanan dari Balakong dari jam 3:00pm, bak kata Encik Harun..”keluar awal, sebab kita tak tau apa nak kene buat kat sana (KLIA) nanti.

Dah sampai KLIA, check-in sudah, makan sudah, aku pon meng-babai-kan diri dengan parents. Pastu terus ke Balai Berlepas Antarabangsa, aku notice yang pemegang passport Malaysia tak payah beratur, “Auto-Check in” je sebab passport kita ada chip elektonik apa ntah! (aku baru tau kahkahkah!!)

Dipendekkan cite, naik flight ke Changi Airport..sampai Changi aku tak tunggu lama sebabnya flight MH607 aku tadi delay dalam sejam gak. So turun-turun je, amik boarding pass terus boleh masuk gate ke flight seterusnya AF257 (Air France).

Gila babeng besar boeing nih (777-300ER). Masuk-masuk flight aku disambut dengan mesra dari crew-crew Air France, “Bonsouir!” (Selamat petang) kata diorang. Huh! seronok toksah cakap ar! Tengok seat dia besar gila, canggih & chantek kot! Tengok tiket, owh seat aku 37J..”Jauh lagi ni” sekarang baru line 4-5. Semakin ke belakang semakin kecik seat..puu~ Lupa aku ni kelas ciput jo.. Jadilah dari dok mencangkung je.

Apa yang terjadi dalam flight yang memakan masa hampir 14 jam ni aku malas nak cite sebab ia adalah satu penyeksaan! Gilak lu! brape banyak movie & series aku layan! Dari tak layan cite Gossip Girl aku dah jadi addicted! Tido dah brape round, pejam celik pejam celik tak sampai gak..nasib lah ada sorang brader dari Puchong kat seat sebelah, ada gak membe nak mencarut same-same. Tapi dia lagi sadis.. Airport Charles de Gaulle Paris adalah transit sahaja. He has to wait for another 6 hours for his next flight to Nigeria yang memakan masa 7 jam setengah! Gilo~ Brader tu adalah seorang QHSE Engineer dari sebuah firma Oil & Gas, ada site visit katanya.

Waktu tempatan kini dah jam 6:10am..kapten dah buat announcement nak landing, tapi kali ni landing dia sangat scary ok! Siap drift sikit2..terhoyong hayang! Aku bercakap dalam hati “Oh god, why it have to be this plane yang nak drift!” Muka passengers lain sume dah kecut! Landasan basah & berais sikit2..itu lah sebabnya drift tadi.

Seriously even before landing lagi aku dah berdebar2 sebab aku risau, mana aku nak collect beg aku nanti? mana aku nak tuju nih? sape nak pikap aku nanti? Keluar sahaja dari cabin..fuh! amek ko..-4°C! Kecut telo weh! (sorry for my language..tapi kalo tapis2 xsyok la sebab perasaan sebenar tu disembunyikan).

1st problem..mana beg aku ni? Nasib aku baik sebab signboard kat Charles de Gaulle ni sangat mudah difahami & sangat jelas. Nice! So aku follow je ar gambar2 beg tu.. Kene lalu imigresen dulu la plak..beratur punya lah lama. Sekali sangkut, sebab passport aku xde cop ape2..dalam hati aku, “dem! teknologi memakan diri” Puas aku nak explain kat Pegawai Imigresen tu kat Malaysia aku pakai Auto-Check in sebab tu xde cop. FYI, tak ramai orang Perancis yang bagus dalam berbahasa Inggeris, ataupon buat2 tak reti sebab mereka sangat berpegang kepada bahasa Perancis.

So kat kaunter Imigresen diorang tu aku ng pegawai tu dah macam ayam ng itik..macam-macam aku kene soal. Last-last lepas gak. Alhamdulillah, so sekarang gi cari beg plak, turun je dari eskalator..tu ha beg aku tengah tunggu aku kat convayor sorang2 dia je, gilo~ seb baik xde penyamun!

Keluar je dari Balai Ketibaan, mujur ada seorang mamat yang pegang white board kecik bertulis “SERIMAX”. HOH! Aku lah tu! Lantas aku gi lah sampuk dia! Konon nak jadi mesra la..aku pon cakap lah Perancis aku yang berterabur tu..”Hello! Bonjour..comment ca va?” (hoi! apa kabor?) Sekali mamat tu bedal cakap Perancis entah apa kebenda aku tak paham..pok pek pok pek! Aku macam WTF! apa dia cakap nih? Serius aku ternganga! Pastu aku tercakap kat dia dalam Bahasa Melayu, “apo kobondo ko cakap nih?” Dia pon macam aku gak kot dalam hati “WTF! apa dia cakap ni”. Lepas pada tu kami ‘bercakap’ pakai bahasa isyarat je..kahkahkah. Dah le cakap pakai tangan pastu dua-dua bantai gelak entah apa yang kami gelak pon aku xtau..lantak ko lah Encik Driver oi, janji ko paham aku, aku paham ko.

Misi seterusnya amik Ciknur! Pagi di Paris..seriously kol 8:00am adalah macam 6:00am di Malaysia. Malam tadi ada salji kot, sebab aku tengok kat rumput ada saki baki salji..kereta pon semua diselaputi salji nipis. Pemandangan cantik, tapi tak lah secantik yang semua orang sangkakan..lebih kurang macam Malaysia gak. Biasalah tempat orang, semua kita cakap cantik. Mungkin sebab tiket aku Encik Company tanggung so aku tak teruja sangat compare tu mereka yang kuar duit sendiri..kehkehkeh. Lagipon mungkin aku letih sangat2 kot. Dalam kepala aku nanti nak check in Hotel..tido je.

Ciknur sudah dikutip! Sekarang kami menuju pula ke Villers Cotterets, perjalanan memakan masa 40 minit. Kadang-kadang tu aku tergelak sebab rasa dia mmg ackward bila naik kete left hand drive..especially bila ada roundabout. Banyak kali gak aku termencarut kecil dalam hati..gila apa drive camni? But it’s normal for them lah. Kita je yang xbiasa.

Aku notice kat sini Compact Car sangat popular, bersepah2. Dan kepada orang Malaysia yang berlagak korang pakai kete Conti Pijot ke Golf ke Renault ke..toksah berlagaklah..Kete korang tu macam Saga BLM je kat sini.

Sesampai di Villers Cotterets, yeah it’s a small village jauh dari kesibukan Kota Paris..noticeable from banggunan & the kampung enviroment. Aku macam..”Wah! Senorok nih!” sebab aku memang suka enviroment kampung. Dah jemu beb dok bandar. Paham2 je lah..Ha! lagi satu..kehkehkeh. Jangan terkejut kalo korang jumpa Carrefour kat sini jual Petrol..Serious Shit! Carrefour dalam kampung plak tuh!

Sampai hotel ingat nak masuk bilik terus, aku tanya Ciknur. “Weh ko ingat tak password pintu yang diorang emailkan hari tu?” FYI, kat sini hari Ahad sini adalah pekan mati..hampir semua tutup. Hotel aku ni pon tutup sebab tu dia bagi password kat pintu masuk. Ciknur plak ng selamba, “tak! aku ingat ko tau?” Aku pon lupa! Ah sudah! Dah la beku kat luar ni! Secara kebetulan Encik Driver yang aku lupa tanya nama dia apa tu terperasan ada orang kat dalam..dia ketuk2 mintak masuk & explain apa ntah, pastu terus kami diberi kunci bilik & terus check in. Oh! thanks Encik Driver..kamu sungguh nice! Siap tolong pikul beg kami naik atas lagi. Xpe nanti ko claim bil kaw-kaw kat Boss kami ek?

The room is small but nice enough la for me..datang sini memang atas tujuan kerja kot bukan vacation. So there is no reasons to complaint this & that. Asal tak tido bawah jambatan sudah.

Jam masa tu kol 9:15am, Ciknur cakap gi la rehat dlu kol 10:30am kita gi Paris jalan2..ok set! Aku dah siap2 apa semua kami pon berjalanlah gi stesen keretapi yang tak jauh dari sini..bila dah sampai sekali tutup daa. Apo nih?! Stesen keretapi pon tutup ke hari Ahad? Apa lagi perkataan PUU~ yang besar tersemat di dalam hati..pulang ke hotel dengan penuh kekecewaan.

Takpelah.. Jumaat ni boleh gi Paris lagi. Lagipon aku punya letih pun tak hilang lagi. Boleh balik tido puas2 nih..tadi tido atas flight tak puas. Kebas bontot pon tak hilang lagi. Singgah kejap kedai roti (seb baik kedai makan bukak!) beli roti Perancis yang panjang tu sebijik harga 0.50 EUR, pastu terus balik bilik.

Bukak pintu, bukak kasut, campak roti..tido!

End of Day 1.

(gambar akan diupload kemudian, buat sementara ada dalam FB aku)