Archive for the ‘Kisah Mari Belajar’ Category

Sebagai salah seorang pengguna Satria Neo, aku rase aku patut share info ni kepada semua pengguna Satria Neo lain yang berada di luar sana. (Terutamanya untuk rakan-rakan SNC, R3LRT, SNCT & Neo Group of Putrajaya)

Benda yang aku nak bagitau ni ada terletak dibahagian bonet belakang, kalau takde, maka ia adalah satu masalah yang SANGAT serius!! Aku rase korang patut pergi claim dekat Proton Center yang berhampiran kerana ia adalah sangat berguna terutamanya kepada mereka yang sudah berkeluarga.

Benda yang aku maksudkan ialah…

image

Dijamin selamat, tak kan bergolek, mahupun pecah as long as it is tergantung..hahaha!

-pen off-

Advertisements

Bukan Malaysia je ade 1Malaysia, hantu pon ade etnik mereka sendiri. Aku yakin terutamanya mereka yang dilahirkan pada zaman 80-an sudah tentu mengenali semua Vampire kt bawah.

Malay Vampire (Puntianak/Kuntilanak)

Tergolong dalam kumpulan hantu yang paling popular dalam masyarakat Melayu. Same old shit, perempuan, hodoh, rambut panjang, mata merah, mati sebab bersalin…bla bla bla. No need to explain more.

(Jangan tanya kenapa aku letak gambar Maya Karin dan bukannya real Puntianak. Jawapan dia ialah aku cuak sebab skarang dah lewat malam & aku dok sorang, end of story.)

Chinese Vampire (Jiang Shi)

One of my favourite! The Hopping Chinese Vampire. Ini lah Vampire yang paling seronok ditonton waktu kecik dulu! Bukan sekadar menyeramkan, Vampire ni juga ialah Part-Time Comedian+Martial Artist. Sebab dia lawak & pandai berkungfu! Sami yang nak meng-exorcist-kan dia pun perlu mahir berkungfu secara serius.

Indian Vampire ( BrahmarākŞhasa)

Seriusly, bukan niat aku nak troll Indian Vampire, tapi maklumat mengenai mereka memang sangat lah sedikit. Ini mungkin kerana kita kurang didedahkan dengan unsur-unsur tahyul masyarakat India di TV3 mahupun Astro B4U. The only Indian Ghost yang aku kenal ialah Hantu Gelimat! So sesiapa ada info pasal Indian Vampire silalah share dengan aku.

Western Vampire (Edward Cullen)

Disebabkan terdapat ramai expat dari negara barat yang bekerja di Malaysia, maka apa salahnya kita selitkan Vampire depa kat sini. Takut nanti kekecikan hati pula pun~

-pen off-

Berikut adalah soalan-soalan yang sering ditanya kat aku…

Macam mana CPS ni berfungsi?

Apa maksud CPS?
Cam Profile Switching

Apa itu CPS?
CPS, Mivec, Vtec..semua teknologi yang sama. Valve lifting.

Apa beza?
Imagine KFC, McD & Otai Burger.. Semua ada jual burger kat kedai masing2..tapi rasa semua lain2 kan?

Kenapa CPS tak power mcm Vtec?
1. Sebab valve lifting hanya pada intake cam..Vtec ada kat intake & exhaust.
2. Sebab nak reduce cost.
3. Sebab kita duduk di Malaysia. Nothing’s cheap!

Model Proton apa yang pakai CPS?
Satria Neo, Gen-2, Waja & Exora

Bila CPS activated?
Gen-2, Waja & Exora @3.8k rpm
Satria Neo @4.4k rpm

Kenapa Satria Neo tak sama macam yang lain2?
1. Entah.. katanya revised for more aggressive driving. Cuba tanya Datuk Syed Zainal..

Kalau saya pakai CPS ni apa mod yang best untuk improve power?
NEVER! Toksah gatal2 nak mod..pasti ko akan menyesal macam aku.

Kenapa plak?
Once u start..u can’t stop! There no ending on a NA modification.. you’ll just keep losing all your hard earned money dude.

Kalau degil gak nak mod..apa nak pasang?
1. A good exhaust system + Exora Manual Gearbox
2. Go for turbo.. 7k++ end of story.
3. Lantak ko lah..

Dalam engine CPS ada VIM. Apa tu VIM?
Variable Intake Manifold

Apa fungsi VIM?
VIM switches between a long intake manifold at low RPMs and a short intake manifold at higher RPMs. According to Proton, a longer intake manifold is used at low RPMs to achieve slower air flow; this promotes better mixing with fuel. The short intake manifold allows more air in faster. This is beneficial at high RPMs.

Eh Campro IAFM pon ade VIM. Apa beza?
VIM in IAFM activated guna vacuum (mechanically)
VIM in CPS activated guna electronic (@ 4.8k rpm)

Apa jadi kalau VIM rosak atau tak berfungsi?
pada RPM tinggi (4.8k rpm above) ko akan rasa seperti memandu sebuah Buggati Veyron… 5.0L petrol per kilometer. (happened to me)

Kenapa Satria Neo CPS beza harga sampai RM9k compare to Satria Neo biasa?
Sebab dia bukan Myvi SE.

Semua fakta kat atas ni betul ke ko tipu aku?
Haah aku bohong je..Buahahahahan!

Jahanam!

-pen off-

Sumber: hasil penipuan aku..

Sharing is caring..moh!

1. The Muffin Top

Jangan memakai jeans yang terlalu ketat. Beli jeans yang sedang-sedang elok je kat pinggang. Kalau terlalu loose dekat kaki pergi je jumpa tailor. Kalau dah terdesak juga in case takde masa nak gi jumpa tailor, pakai la baju yang besar sikit kasi tutup itu Dunlop.

2. The One Who Thought They Are Hobbits

Haddoih..jika korang merasakan yang korang ni cukup tinggi awat lah gi pakai seluar jeans yang senteng (singkat)? Dengan memakai seluar yang senteng ia membuatkan kaki korang nampak lebih pendek dari yang sepatutnya..pun.

3. The Clorox’s Moving Billboard

Aku tau ada yang suka pakai Clorox kat rumah sampai dapat sponsorship untuk jadi iklan bergerak Clorox. Memakai jeans yang ada pattern ala-ala lusuh terutamanya di bahagian hips membuatkan hips & tights korang looks bigger dari sepatutnya. Pakai jeans yang warnanya solid dark, ia membuatkan kaki korang nampak slim.

4. The Rich & Famous

Ini seriously aku pon hairan.. adakah korang tidak sedar dengan memakai jeans yang terlalu besar membuatkan korang nampak kelakar especially jika korang adalah sangat kurus. Wearing big jeans doesn’t make you look big, but stupid. (macam abang kat atas ni)

5.  The Stylo-Mylo

Ini lagi sorang. Jeans was not created to be colorful or funky! That’s the most basic rules of jeans. Call me out of style or old-fashion, but I don’t care. Aku lagi sanggup keluar rumah pakai boxer Spongebob adik aku.

6. The Low Rider

Style ni memang sangat popular dengan remaji-remaji di luar sana yang rasa diri depa hot! Okay! I admit, if you got a beautiful hot ass then you are a Nose Bleeder. But! If got got an ass that even worst than Shrek or Princess Fiona..go to hell! Cheapo~

-pen off-

source: Tang Wei Chian via http://www.denimblog.com/denim-101/6-denim-donts/