Archive for the ‘Life’ Category

Okeh, pagi tadi me & MCFW jalan-jalan poie carik bidai langsir utk dapor rumah kami. Target dah set awal2 dalam kepala nak carik kat mana, Wisma Jakel, Jalan Skudai, JB.

Selesai pembayaran, nak balik tu sempat aku terpandang sebijik Van kecik yang menjual Cendol betul-betul kat entrance nak masuk building Wisma Jakel tu.

Terliur gak tengok signboard dia, aku tarik tangan MCFW ajak pekene Cendol sepam. “Lek lu num dol lu”

Seperti biasa, fav aku; Cendol Pulut (RM1.80) MCFW ambik Cendol Kacang Merah (RM1.80).

Cendol dia ok, not bad tapi pulut dia ada gak yg aku rase macam tak berapa masak. Cendol Kacang Merah aku tak rasa sebab aku bukan fans Red Beans. Tapi dari raut wajah dia yang tembam..ternyata fail disitu. Taste bini aku lain macam sket, kalo Dr Ezani punya cook pon belum tentu lepas kat tekak dia.

So resultnya,

image

image

Aku akui memang lama gila kot aku tak update blog & post ape2 kat RU.

Serius tahik aku sibuk manjang, laptop pon dah xde, rumah plak xde internet so what can I do?

Pakai phone je lah..

Tapi draft post memang banyak & lama gila bersarang dalan kepala hotak aku ni. Ade banyak yang aku nak share dengan korang seperti wedding wa, trip to Krabi, new WSW version 2.1 liao..haha! Banyak lagi lah.. so tunggu je..

-pen off liao-

Day 1,

Aku memulakan perjalanan dari Balakong dari jam 3:00pm, bak kata Encik Harun..”keluar awal, sebab kita tak tau apa nak kene buat kat sana (KLIA) nanti.

Dah sampai KLIA, check-in sudah, makan sudah, aku pon meng-babai-kan diri dengan parents. Pastu terus ke Balai Berlepas Antarabangsa, aku notice yang pemegang passport Malaysia tak payah beratur, “Auto-Check in” je sebab passport kita ada chip elektonik apa ntah! (aku baru tau kahkahkah!!)

Dipendekkan cite, naik flight ke Changi Airport..sampai Changi aku tak tunggu lama sebabnya flight MH607 aku tadi delay dalam sejam gak. So turun-turun je, amik boarding pass terus boleh masuk gate ke flight seterusnya AF257 (Air France).

Gila babeng besar boeing nih (777-300ER). Masuk-masuk flight aku disambut dengan mesra dari crew-crew Air France, “Bonsouir!” (Selamat petang) kata diorang. Huh! seronok toksah cakap ar! Tengok seat dia besar gila, canggih & chantek kot! Tengok tiket, owh seat aku 37J..”Jauh lagi ni” sekarang baru line 4-5. Semakin ke belakang semakin kecik seat..puu~ Lupa aku ni kelas ciput jo.. Jadilah dari dok mencangkung je.

Apa yang terjadi dalam flight yang memakan masa hampir 14 jam ni aku malas nak cite sebab ia adalah satu penyeksaan! Gilak lu! brape banyak movie & series aku layan! Dari tak layan cite Gossip Girl aku dah jadi addicted! Tido dah brape round, pejam celik pejam celik tak sampai gak..nasib lah ada sorang brader dari Puchong kat seat sebelah, ada gak membe nak mencarut same-same. Tapi dia lagi sadis.. Airport Charles de Gaulle Paris adalah transit sahaja. He has to wait for another 6 hours for his next flight to Nigeria yang memakan masa 7 jam setengah! Gilo~ Brader tu adalah seorang QHSE Engineer dari sebuah firma Oil & Gas, ada site visit katanya.

Waktu tempatan kini dah jam 6:10am..kapten dah buat announcement nak landing, tapi kali ni landing dia sangat scary ok! Siap drift sikit2..terhoyong hayang! Aku bercakap dalam hati “Oh god, why it have to be this plane yang nak drift!” Muka passengers lain sume dah kecut! Landasan basah & berais sikit2..itu lah sebabnya drift tadi.

Seriously even before landing lagi aku dah berdebar2 sebab aku risau, mana aku nak collect beg aku nanti? mana aku nak tuju nih? sape nak pikap aku nanti? Keluar sahaja dari cabin..fuh! amek ko..-4°C! Kecut telo weh! (sorry for my language..tapi kalo tapis2 xsyok la sebab perasaan sebenar tu disembunyikan).

1st problem..mana beg aku ni? Nasib aku baik sebab signboard kat Charles de Gaulle ni sangat mudah difahami & sangat jelas. Nice! So aku follow je ar gambar2 beg tu.. Kene lalu imigresen dulu la plak..beratur punya lah lama. Sekali sangkut, sebab passport aku xde cop ape2..dalam hati aku, “dem! teknologi memakan diri” Puas aku nak explain kat Pegawai Imigresen tu kat Malaysia aku pakai Auto-Check in sebab tu xde cop. FYI, tak ramai orang Perancis yang bagus dalam berbahasa Inggeris, ataupon buat2 tak reti sebab mereka sangat berpegang kepada bahasa Perancis.

So kat kaunter Imigresen diorang tu aku ng pegawai tu dah macam ayam ng itik..macam-macam aku kene soal. Last-last lepas gak. Alhamdulillah, so sekarang gi cari beg plak, turun je dari eskalator..tu ha beg aku tengah tunggu aku kat convayor sorang2 dia je, gilo~ seb baik xde penyamun!

Keluar je dari Balai Ketibaan, mujur ada seorang mamat yang pegang white board kecik bertulis “SERIMAX”. HOH! Aku lah tu! Lantas aku gi lah sampuk dia! Konon nak jadi mesra la..aku pon cakap lah Perancis aku yang berterabur tu..”Hello! Bonjour..comment ca va?” (hoi! apa kabor?) Sekali mamat tu bedal cakap Perancis entah apa kebenda aku tak paham..pok pek pok pek! Aku macam WTF! apa dia cakap nih? Serius aku ternganga! Pastu aku tercakap kat dia dalam Bahasa Melayu, “apo kobondo ko cakap nih?” Dia pon macam aku gak kot dalam hati “WTF! apa dia cakap ni”. Lepas pada tu kami ‘bercakap’ pakai bahasa isyarat je..kahkahkah. Dah le cakap pakai tangan pastu dua-dua bantai gelak entah apa yang kami gelak pon aku xtau..lantak ko lah Encik Driver oi, janji ko paham aku, aku paham ko.

Misi seterusnya amik Ciknur! Pagi di Paris..seriously kol 8:00am adalah macam 6:00am di Malaysia. Malam tadi ada salji kot, sebab aku tengok kat rumput ada saki baki salji..kereta pon semua diselaputi salji nipis. Pemandangan cantik, tapi tak lah secantik yang semua orang sangkakan..lebih kurang macam Malaysia gak. Biasalah tempat orang, semua kita cakap cantik. Mungkin sebab tiket aku Encik Company tanggung so aku tak teruja sangat compare tu mereka yang kuar duit sendiri..kehkehkeh. Lagipon mungkin aku letih sangat2 kot. Dalam kepala aku nanti nak check in Hotel..tido je.

Ciknur sudah dikutip! Sekarang kami menuju pula ke Villers Cotterets, perjalanan memakan masa 40 minit. Kadang-kadang tu aku tergelak sebab rasa dia mmg ackward bila naik kete left hand drive..especially bila ada roundabout. Banyak kali gak aku termencarut kecil dalam hati..gila apa drive camni? But it’s normal for them lah. Kita je yang xbiasa.

Aku notice kat sini Compact Car sangat popular, bersepah2. Dan kepada orang Malaysia yang berlagak korang pakai kete Conti Pijot ke Golf ke Renault ke..toksah berlagaklah..Kete korang tu macam Saga BLM je kat sini.

Sesampai di Villers Cotterets, yeah it’s a small village jauh dari kesibukan Kota Paris..noticeable from banggunan & the kampung enviroment. Aku macam..”Wah! Senorok nih!” sebab aku memang suka enviroment kampung. Dah jemu beb dok bandar. Paham2 je lah..Ha! lagi satu..kehkehkeh. Jangan terkejut kalo korang jumpa Carrefour kat sini jual Petrol..Serious Shit! Carrefour dalam kampung plak tuh!

Sampai hotel ingat nak masuk bilik terus, aku tanya Ciknur. “Weh ko ingat tak password pintu yang diorang emailkan hari tu?” FYI, kat sini hari Ahad sini adalah pekan mati..hampir semua tutup. Hotel aku ni pon tutup sebab tu dia bagi password kat pintu masuk. Ciknur plak ng selamba, “tak! aku ingat ko tau?” Aku pon lupa! Ah sudah! Dah la beku kat luar ni! Secara kebetulan Encik Driver yang aku lupa tanya nama dia apa tu terperasan ada orang kat dalam..dia ketuk2 mintak masuk & explain apa ntah, pastu terus kami diberi kunci bilik & terus check in. Oh! thanks Encik Driver..kamu sungguh nice! Siap tolong pikul beg kami naik atas lagi. Xpe nanti ko claim bil kaw-kaw kat Boss kami ek?

The room is small but nice enough la for me..datang sini memang atas tujuan kerja kot bukan vacation. So there is no reasons to complaint this & that. Asal tak tido bawah jambatan sudah.

Jam masa tu kol 9:15am, Ciknur cakap gi la rehat dlu kol 10:30am kita gi Paris jalan2..ok set! Aku dah siap2 apa semua kami pon berjalanlah gi stesen keretapi yang tak jauh dari sini..bila dah sampai sekali tutup daa. Apo nih?! Stesen keretapi pon tutup ke hari Ahad? Apa lagi perkataan PUU~ yang besar tersemat di dalam hati..pulang ke hotel dengan penuh kekecewaan.

Takpelah.. Jumaat ni boleh gi Paris lagi. Lagipon aku punya letih pun tak hilang lagi. Boleh balik tido puas2 nih..tadi tido atas flight tak puas. Kebas bontot pon tak hilang lagi. Singgah kejap kedai roti (seb baik kedai makan bukak!) beli roti Perancis yang panjang tu sebijik harga 0.50 EUR, pastu terus balik bilik.

Bukak pintu, bukak kasut, campak roti..tido!

End of Day 1.

(gambar akan diupload kemudian, buat sementara ada dalam FB aku)

Pergh tajuk.. tak nak kalah je. Kali ni aku nak kongsi sket dengan korang apa yang ada dalam kepala aku. Tapi harus di ingatkanlah aku taip kisah ni bukan sebab nak promote untuk tujuan pemasaran atau kepentingan sendiri. Takut nanti tak pasal-pasal ada plak pihak yang nak sue gua, so aku bgtau awal-awal.

To be honest dengan korang, aku ni agak cerewet dalam memilih barang-barang penjagaan kereta. Tanya tunang aku tu asal setiap kali masuk Jusco, Tesco, Ace Hardware mesti aku singgah dekat rak barangan penjagaan kereta. Tapi dalam banyak-banyak barang kat situ, ada satu brand ni yang memang menjadi perhatian aku. Perma Glass (PG).

Korang boleh panggil aku ni PG’s Product freak! Hampir semua peralatan yang basic aku pakai adalah PG sahaja. Nak kata ia murah, tidak. Nak kata mahal pon tidak. Sedang-sedang je & affordable. But the most important parts is, it’s WORKS man! Which means it worth every penny that you spent lah.

So kat sini aku review sikit produk-produk PG yg aku pakai. Gambar di ambil dari Kisah lain dalam blog ni & internet sebab ada certain produk aku tak sempat nak ambik gambar (sekarang tengah outstation mah).

1. PG Polymer Wash & Wax

wsw006

This one in nice! Produk wajib beli beb kalau korang sayang kat kereta korang. Produk PG pertama yang aku pakai. Sangat berkesan, bersih, & berkilat! Masa 1st time pakai dulu aku tuang dalam baldi sekali tengok cair gila! “siot! apo nih!” rasa macam kene tipu pon ada. “Boleh bersih ke kalau cair camni?”. Tapi ternyata aku silap! (T..T) lepas basuh kete, kasi lap sampai kering then memang terpaku aku seketika, “pergh! gila lah..bersih & berkilau-kilau!”. Aku siap dapat buat peribahasa baru lagi. “Don’t judge the car shampoo by it’s kepekatan..

Tips: Kalau ada kotoran degil, korang colek sikit shampoo ni dengan jari pastu sapu kat kotoran degil tu. Lepak gi berak jap pastu bilas ng air. Insyallah bersih.

2. PG Wonder Clay No.2

wsw014_thumb

Kalau masih ada yang ingat, Wonder Clay No. 2 ni sesuai untuk kereta yang berwarna cerah (seperti aku Putih). Lupa nak cakap, aku ni kalau tak reti nak pakai memang aku tak beli. So sebelum beli clay ni dulu pon aku dah habis kaji kat google & youtube cara-cara penggunaan yang betul. Clay ni kalau kita tak tahu fungi & apa yang boleh dihasilkan dekat kereta kita memang kita akan cakap MAHAL!! (RM28.00) Tapi kalau korang nak tau ni lah antara clay yang berkesan dan paling murah aku jumpa. Try gi cari clay Turtle Wax atau Meguiars lah then compare the price. Hari tu aku gi KLIMS 2010, nampak promoter PG tgh beria-ria nak tunjuk & bagi visitor kat situ paham apo ko bondo eh clay ni..tapi visitor-visitor tu macam jakun+tak paham. Aku tak salah kan diorang, mungkin ada org yang tak se-freak macam aku..tapi alangkah bagusnya kalau mereka tahu kenikmatan clay kereta ni.

Tips: Sebelum pakai potong kecik-kecik dulu, jangan bedal 1 buku. Sebab kalau jatuh atas tanah kene buang terus beb, tak boleh pakai dah.

End of part one. (next story, Polymer Sealeant, Wiper Renew, Windscreen Washer Additive, & Rainz Dura)

-pen off-

Ini adalah cetak komputer. Tandatangan tidak diperlukan.

Kisah Aku Nak Balik Kampung: Babak 1

Posted: August 6, 2010 in Life

6 Ogos 2010, aku akan pulang ke kampung halaman yang merupakan sebuah bandar kerana di situ agak mustahil untuk korang mendengar bunyi-bunyi unggas mahupun ayam berkokok.

Sebelum balik macam-macam aku dah senaraikan & rancang, aku cuti sampai 11 Ogos pulak tu. Wah dah lama tak cuti macam ni lama. Disebabkan cuti agak lama,  akan aku pastikan setiap masa aku akan guna sepenuhnya.

  • 7 Ogos – Servis kereta @ Dori-dori, Date sambut birthday Cik Miramy tercinta, lepak dengan kawan-kawan.
  • 8 Ogos – Aku ingat nak ajak Firdaus a.k.a Mizta dari SNC pergi layan touge dekat Kuala Kelawang ke.. (TBC)
  • 9 Ogos – Rehat, aku nak lepak je kat umah, cuci keta, clay, polish..bla bla bla. Malam nak pergi tgk Cuci The Musical 2.
  • 10 Ogos – Rehat jugak.
  • 11 Ogos – Lagi rehat dari semalam, puasa mah! Lepas berbuka dengan family terus gerak balik Pasir Gudang.

 

-pen off-

Ini adalah cetakan berkomputer, tandatangan tidak diperlukan

Kisah Sebuah Permainan

Posted: July 31, 2010 in Life

Seorang sahabat lama aku buat post dekat Facebook dia berbunyi begini, “aku agak sedih bila mengenangkan yang kanak-kanak kini dah tak reti nak main gasing macam mana kita selalu main dulu”.

Betul jugak ape yang member aku katakan tu, sebabnya sekarang ni memang payah kita nak tengok kanak-kanak terutamanya dari kawasan bandar yang bermain permainan tradisional yang sering kita mainkan sewaktu dahulu. Bila ditanya, (ini berdasarkan kisah benar) “Adik tau main gasing tak?” Dengan selamba budak tu jawab kat aku. “Gasing tu ape bang?” Memang aku rase nak sodok je dengan forklift aku. Bila ditanya apa yang dilakukan pada waktu petang? Playstation..

Masih aku teringat masa aku kecik dulu, bila tiba musim layang-layang (aku dulu Champion layang-layang Kem Sg Besi) semua main layang-layang sampai habis bergulung-gulung benang jahit mak aku. Bila tiba musim gasing semua main gasing..macam-macam musim ada, guli lah..rounders lah..baling selipar lah..galah panjang lah..cakap jer, hampir semua ada. Perkara yang sama berlaku pada kedai-kedai runcit, bila tiba musim gasing semua kedai jual gasing..haha memang manis kenangan tu.

Memang seronok masa kecik dulu, tapi segalanya macam pantas berlalu. Aku pun sedih jugak bila terkenang anak-anak sekarang sudah melupakan semua itu..Zaman semakin maju begitu juga pemikiran & permainan kanak kanak. Aku harap nanti anak aku paling kurang pun boleh main gasing..pasti dekat sekolah dia lah paling popular masa tu. LOL!

 

-pen off-

Kisah Suatu Hari Yang Mandom

Posted: July 30, 2010 in Life

Hari ni memang hari yang paling mandom dalam hidup aku..boleh pulak masuk kerja hari ni internet tak boleh buka apa-apa..tapi nak hantar email company boleh pulak. Nampak sangat IT Department kat F****e tu dah block internet kitorang. Dengki yang amat sangat.

Dah ar 80% dari kerja gua memang bergantung pada Google..hah hambik ko nak block sangat, habis segala macam game gua install dalam PC aku tu. Dari pagi sampai jam 6 gua main game Crayon & lukis-lukis kat MS Paint (siyes mandom gile)

mandom

pen off